Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2009. КАМ`ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСКИЙ. Згорів домініканський монастир XVIII століття

23 травня, близько 17 години сталася пожежа в монастирі домініканок та храмі св. Михайла (пам’ятки архітектури XVIII ст.) в Кам’янці-Подільському, які зараз перебувають в процесі реставрації.
За повідомленням Католицького медіа-центру, очікується офіційне заключення причини пожежі.
Історична довідка: Монастир Домініканок був заснований Єлизаветою Ціпловською в 1615 р. Перший дерев’яний храм св. Катерини Сієнської і монастирські приміщення знаходились біля Руської брами.
Коли в 1672 році Кам’янець переходить під владу турків, сестри залишають місто, а церква і монастир розбираються під укріплення.
Повертаються сестри в 1702 році. Для їх нового монастиря і костелу Катерина Фредрова разом з братами Гороздовскими купує землю біля церкви отців францисканців, на якій повстає барокова церква св. Архангела Михаїла і монастир.
1750 року церква і монастир згоріли, а на їх місці збудовані інші, які частково збереглися до сьогодні.
У 1825 і 1856 роках проводились ремонти. 1864 року монастир скасовано, храм перетворено на військовий клуб, а в 1906 році – на православну церкву.
У 30-х роках ХХ ст. у монастирі була в’язниця. Пізніше завод, а потім він пустував. У 90-х роках будівлю храму повернуто Римо-Католицькій Церкві. З того часу тривала її реставрація.

www.catholic-media.org