Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.05.2009. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. В місцевому інституті МАУП відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція

7травня з благословення митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія у інституті МАУП відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Православна педагогіка у формуванні підростаючого покоління».
Організаторами вченого зібрання виступили просвітницький відділ Хмельницької єпархії УПЦ, Хмельницький осередок Всеукраїнського Православного педагогічного товариства, ХІ МАУП.
Актуальність теми конференції зумовила велику активність викладачів вузів, шкіл та дошкільних закладів, вчителів Недільних шкіл, священнослужителів, представників ЗМІ, які прибули з різних міст та сіл України та взяли участь у роботі вченого зібрання. Усіх учасників конференції було більше 150 чол.
Робота конференції почалася молитвою – усі присутні заспівали тропар Пасці, також був виконаний «Духовний гімн» — «Боже, Великий, Єдиний…».
Першою була доповідь , митрополита – «Задача сучасної педагогіки – перетворити школи у центри морального виховання».
Далі виступив директор ХІ МАУП – Білий Л.Г. розкривши необхідність запровадження християнських цінностей в освіту та виховання студентської молоді, що підкріплено вже 6-ти річним досвідом такої інтеграції на прикладі ХІ МАУП.
Після Директора інституту було надано слово доктору педедагогічних наук, професору Тернопільського педагогічногоУніверситету Л.А. Кондрацькій, яка у високо-науковій формі донесла до аудиторії розуміння Православної парадигми освіти, як чинника людиностановлення. Доповідач у своєму виступі піддала заслуженій критиці сучасні процеси, які відбуваються в освіті та необґрунтовану активну інтеграцію західної системи освіти в освіту України, а також обґрунтувала необхідність інтеграції православної складової в сучасну школу.
Далі мав слово доцент Вінницького педагогічного університету, кандидат
мистецтвознавства В.М.Сініцин, який висвітлив роль Православної культури як освітянського простору, підкресливши важливість проведення подібних вчених зібрань, які є потужним генератором ідей для реальної педагогічної роботи.
Після В.Сініцина виступила декан ф-ту початкового навчання Хмельницької гум.-пед. Академії І.П.Ящук, зазначивши необхідність активізації волонтерського руху та співпраці вузів з православними Недільними школами у вихованні добра в майбутніх вчителів.
Доповідь «Вивчення історії Православної Церкви Поділля в курсі історії України як важливий чинник формування християнських цінностей учнівської та студентської солоді» була виголошена ст. викладачем кафедри суспільних дисциплін Хмельницької гум.-пед. Академії Ю.І.Блажевичем, який підкреслив необхідність вивчення історії Подільського краю в процесі відродження християнської складової у сучасній освіті.
Після Юрія Івановича виступив гість з Умані – викладач кафедри філософії та суспільствознавства Уманського Державного педагогічного університету, секретар Уманської єпархії – протоієрей Вадим Паєвський, тема доповіді була наступною: «Християнська етика у ВНЗ: досвід, проблеми та перспективи».
Далі мала слово регент Архієрейського хору Свято-Покровського кафедрального собору, старший викладач кафедри теорії і методики мистецтв Хмельницької гуманітарно-педагогічної Академії Л.Іванішина, зазначивши у своєму виступі важливу роль вивчення Церковного співу у профпідготовці майбутніх вчителів.
Виступом Л.Іванішиної було завершено 1-ше пленарне засідання вченого зібрання.
Після перерви першою на 2-му пленарному засіданні виступила Балашова Ю.В., викладач Недільної школи Свято-Різдво-Богородичного храму м.Хмельницького. к.п.н., професор кафедри соціально-економічних дисциплін НАДПСУ ім. Б.Хмельницького з доповіддю «Християнська педагогіка: проблеми та перспективи», у якій розкрила необхідність співпраці вузів з церковними школами.
З темою «Позитивний вплив образотворчого мистецтва у Недільній школі на засвоєння програмного матеріалу» виступила викладач Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору Ж.М.Дацюк, розкривши практичний аспект викладання образотворчого мистецтва у Недільній школі та його користь для засвоєння програмного матеріалу дітьми молодшого віку.
Далі виступила викладач Недільної школи Свято-Покровського кафедрального собору м.Хмельницького О.М.Хіміч, яка розкрила важливу тему впливу викладання у Недільній школі на професійні якості вчителя початкових класів. Та поділились власними педагогічними напрацюваннями та власними методами : Теслюк Н.В., протоієрей Сергій Причишин, Гончар Ж.С., настоятель Свято-Володимирської каплиці міста протоієрей Михайло Ільницький та інші учасники конференції.
Вчене зібрання було завершене вже після 17.00 – учасники конференції ще тривалий час спілкувалися між собою, обмінювалися телефонами і методичними розробками. Активність усіх учасників була зумовлена актуальністю піднятих питань, які, з Божою допомогою, будуть у майбутньому втілені у навчальні програми як вищих, так і загальноосвітніх і Недільних шкіл.
пре-службаєпархії