Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.05.2009. КИЇВ. Під патронатом УПЦ проводиться перший в Україні Пасхальний

До 3 травня кияни та гості столиці мають можливість послухати Великодні піснеспіви та роздуми про Божественну літургію М.Гоголя у виконанні найкращих хорових колективів України. Концертні програми проводяться у рамках першого в Україні Пасхального фестивалю, що патронує УПЦ – «Хорової Пасхальної асамблеї — 2009». За час проведення двотижневого Пасхального фестивалю, 23 найкращі світські та церковні хорові колективи України виконають традиційні пасхальні твори різних часів. Серед них – візантійські, давньоруські, а також твори М.В.Гоголя та сучасних українських авторів. Про це РІСУ повідомила Наталія Маціпура.
«Головне завдання асамблеї, – як пояснив один із авторів та ідейних натхненників фестивалю ректор Національної музичної академії ім. П. Чайковського Володимир Рожок, – у нинішній скрутний час якомога більше людей долучити до церковної музики, яка несе слухачам мир і добро».
У рамках асамблеї відвідувачам представляють два програмних цикли концертів: «Традиції Великодніх піснеспівів» та «Роздуми про Божествену літургію» М.В.Гоголя. За словами представника Київської Митрополії УПЦ Олександра Ворсіна, «мало хто очікував, що письменник-містик, автор «Записок божевільного» може стати ще й автором «Роздумів про Божественну літургію». Тому цьому творові Михайла Васильовича присвятили цілу серію концертів».
29 березня Літургію авторства М.В.Гоголя у Національній Музичній Академії ім. П.Чайковського, виконав Чернігівський Академічний камерний хор ім. Д.Бортнянського (художній керівник та диригент Любомир Боднарук).
Цьогоріч виповнюється двісті років від дня народження Миколи Гоголя. Ця ювілейна дата, як вважають організатори, допоможе привернути увагу мирян до духовних пошуків Гоголя, що спростовують його описи нечистої сили «…на хуторе, близ Диканьки». Але переконатися в цьому, на думку організаторів, можна лише, послухавши виконання уривків твору в поєднанні з творами традиційної Великодньої літургії.
Графік заходів «Пасхальної хорової асамблеї — 2009»:
30 квітня – камерні хори «Покров» і «Софія» виступатимуть у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври;
1травня – там само, о 14.00 розпочнеться концерт академічної хорової капели ім. Л.Ревуцького;
3 травня – у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври у концертній програмі «Господи, Господи силою Твоєю!» візьмуть участь хор студентів КДАіС, хор регентського відділення Національного педагогічного університету ім. М.Драгоманова та чоловічий хор Свято-Іонинського монастиря;
Цього ж дня у Великому залі НМАУ ім. П.Чайковського пройде урочиста церемонія закриття «Пасхальної хорової асамблеї – 2009». О 18.00 розпочнеться заключний гала-концерт.
РІСУ