Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.04.2009. ЛУЦЬК. В місцях позбавлення волі відслужено Божественні Літургії

Кожного посту з благословіння митрополита Луцького і Волинського Нифонта усіх місцях позбавлення волі звершуються богослужіння, під час яких бажаючі (буває до 70 чол.) сповідаються та причащаються Святих Христових Тайн.
Напередодні Пасхальних свят були відслужені Божественні Літургії у храмі-каплиці святої великомучениці Анастасії Узорішительниці, що у Луцькому слідчому ізоляторі №2 у Маневицькій виправній колонії та у Цуманській виправній колонії . У слідчому ізоляторі Літургію звершив настоятель каплиці священик Богдан Гринюк, а Таїнство Сповіді провів духівник ув’язнених Волинської єпархії протоієрей Георгій Шевчук. За Літургією співали студенти Волинської Духовної семінарії. У Маневицькій виправній колонії Божественну Літургію звершили клірики Маневицького благочиння на чолі з благочинним протоієреєм Тарасієм Огородніком. У в’язницях організовані школи духовної просвіти з вивченням основ християнської моралі, історії Православної Церкви, таїнств та обрядів Церкви. Вживаються заходи щодо збільшення духовної літератури в бібліотеках, забезпечення їх періодичними виданнями Української Православної Церкви (загальноцерковними та місцевого значення), щорічним виданням православного календаря. Організовуються прослуховування засудженими радіопередач на християнську тематику, перегляд кіно-відео- та телевізійних передач.
Засновується служба “Православна пошта” для духовної підтримки засуджених та їх духовного просвітництва шляхом листування. Залучаються священики до індивідуально-виховної роботи з засудженими, які перебувають на профілактичному обліку як схильні до різного роду правопорушень. Вживаються заходи щодо духовно-просвітницької роботи з персоналом установ виконання покарань області (проведення лекцій, бесід, залучення до богослужінь).
Спільно з управлінням Департаменту організовується та здійснюється методичне керівництво проведенням серед засуджених конкурсів художньо-прикладної та літературної творчості на православну тематику. В свою чергу управління Держдепартаменту, підтримуючи ініціативу священослужителів єпархії, створює умови щодо можливості участі засуджених установ області у богослужіннях та забезпечує проведення індивідуальних духовно-просвітницьких співбесід із засудженими з урахуванням специфіки режиму зазначених установ. Священики забезпечуються відповідними перепустками. З дотриманням вимог Закону України від 30 червня 2005 року «Про попереднє ув’язнення» та письмового дозволу відповідних органів створює умови для проведення в Луцькому слідчому ізоляторі зустрічей спеціально визначеного священика з особами, щодо яких проводиться досудове слідство.