Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.04.2009. ЛЬВІВ. Архієпископ Августин закликав владу та усі християнські конфесії спільно працювати задля духовного оздоровлення суспільства

Повноважний представник Української Православної Церкви у Верховній Раді України архиєпископ Львівський і Галицький Августин (Маркевич) на XXXVІІ сесії Львівської обласної ради 10 квітня 2009 року висловив свою думку з проблеми захисту суспільної моралі у Львівській області та в Україні загалом, закликавший «докласти максимум зусиль для духовного оздоровлення суспільства, бо інакше через кілька років буде вже пізно». Виступ архиєписикопа опублікувало 11 квітня Інтернет-видання «Православіє в Україні».
За словами владики, після того, як відкрились кордони на захід, наші співвітчизники побачили цілком інше життя з іншими моральними цінностями, побачили суспільство, «в якому мораль відчутно знецінена, в нашу державу, спочатку обережно, а тепер вже й безсоромно ринула лавина інтелектуального псевдокультурного сміття».
«Ми стали ніби піддослідними істотами, над якими безсоромно випробовують різноманітні технології суспільного розбещення. Починаючи від дитячих казок та мультиків, агресивних комп’ютерних ігор і завершуючи нічними клубами та стриптиз барами, наша молодь поступово заражається інтелектуальним і духовним СНІДом», – наголосив у виступі архиєпископ Августин.
За його словами, останні роки в Україні надто мало приділяється уваги патріотичному і просто культурному вихованню молоді
«Немає загальнодержавної концепції виховання свідомих громадян молодої держави, а постійні політичні інтриги та чвари лише сіють зневіру й руйнують повагу до державної влади. Мало чим може похвалитись і наша школа, яка навчає дітей за сумнівними підручниками та переймає методичні розробки західних педагогів, від яких давно відмовились в інших країнах», – акцентував єрарх.
Архиєпископ звернув увагу на те, що «можновладці в гонитві за портфелями та в клопотах про своє безбідне майбутнє забули про своє основне призначення – турботу про розбудову України, яка без духовного й морального здоров’я нації ніколи не стане повноцінною державою».
Ще одне питання, яке у своєму виступі підняв ієрарх, це – питання про сексуальні меншини та громадянські шлюби. За словами архиєпископа, неприпустимо є те, що сьогодні вважається нормою, що частина представників мистецької еліти відкрито демонструє статеву збоченість. «Цього не лише не соромляться, содомський гріх навіть афішується! Хіба такі люди можуть нести в суспільство високі моральні цінності?», – запитує владика Августин.
Засудив архиєпископ і поширену серед сучасної молоді практику громадянських шлюбів.
Окрема увага у виступі представника УПЦ була приділена недолугим рекламам, які закликають до так би мовити «безпечного сексу», освіжитися алкогольними напитками і т.д. «Для чого фінансується така зухвала псевдосоціальна реклама, хто дає дозвіл на її розміщення?», – запитав архиєпископ, наголошуючи, що ці люди мабуть хрещені і ходять до церкви.
«Християнська мораль виключає подвійні стандарти. Долею своїх дітей та онуків ми будемо розплачуватись, якщо не протистоятимемо цій брудній навалі», – наголосив владика.
Про ці усі проблеми владика закликає не лише говорити, а й діяти. Ця тема, за словами архиєпископа, може об’єднати органи державної влади, Церкву та громадські організації. Владика порадив створити на Львівському телебаченні цикл програм із пропаганди здорового способу життя з залученням до участі духовенства, педагогів, медиків, відомих людей Львівщини.
Архиєпископ наголосив, що Церква у цьому напрямку трудиться досить плідно: в храмах та християнських громадах різних конфесій діють недільні школи, організовуються літні табори для дітей, проводяться бесіди для дорослих, на основі біблійного вчення вивчається психологія сімейного життя.
Владика Августин також запропонував керівництву всіх християнських конфесій на Львівщині організувати проведення у своїх парафіях циклів проповідей, які б вказували молодим людям на їхні помилки, допомагали їх виправити та усвідомити себе гідними християнами.
На думку архиєпископа, провідну роль у збереженні морально-психологічного здоров’я нашої нації повинна відігравати родина, сім’я.

РІСУ