Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.02.2009. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир поздравил воинов-интренационалистов

Слово Блаженнішого Митрополита Володимира з нагоди 20-річчя виведення радянських військ із Афганістану
Вельмишановні воїни-інтернаціоналісти!
2009-й рік став для вас ювілейним. Минуло 20 років відтоді, коли останній солдат радянської армії залишив Афганістан.
Дуже добре, що ця подія відзначається саме 15 лютого, у день, коли Православна Церква святкує Стрітення Господнє. Це дає нам можливість привітати вас із визначною подією в Євангельській історії, щиро подякувати за ратний подвиг і віддане служіння Батьківщині, а також побажати вам Божої допомоги й закликати на ваші родини Господнє благословення.
Несправедливим є твердження про те, що подвиг інтернаціоналістів забутий суспільством, а самі воїни-афганці є військовослужбовцями неіснуючої держави. Вас пам’ятає Свята Церква. Щодня в ній підноситься молитва про живих ветеранів, за богослужінням ми всі разом поминаємо тих, кого вже немає серед нас, адже «у Бога всі живі». Просимо Господа й про «афганські» родини.

Цього дня протягом 20 років суспільство святкує річницю виведення радянських військ із Афганістану. Це вшанування ніколи не обходилося без Святої Церкви. Православні священнослужителі та ієрархи беруть участь у церемоніях покладання живих квітів до пам’ятників воїнам-інтернаціоналістам, відправляють панахиди за загиблими, завжди звертаються зі словами настанови до ваших рідних і близьких. І така взаємодія відбувається не лише в день свята. Священики живо відгукнулися на потреби тих, хто побував в Афганістані 20 років тому і відтоді ці контакти не припиняються. Як результат, майже в кожній єпархії є «афганські» громади.
Мабуть сьогодні особливо слід відзначити тих людей, які, повернувшись із Афганістану, прийняли священний сан. Всі вони цього року будуть відзначені церковними нагородами. Господь під час Своєї Нагорної проповіді сказав: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими стануть». Подвиг воїнів-інтернаціоналістів, безперечно, є миротворчим і назавжди увійшов в історію як такий.
Тож вітаємо усіх вас із 20-річчям виведення наших військ із Афганістану. Ветеранам бажаємо міцного здоров’я, мужності, сил душевних і тілесних; їхнім рідним і близьким — мудрості, Божої допомоги та миру в душі; тим же, хто не повернувся з війни — блаженного упокоєння в оселях праведних, а всім разом — Божого благословення та вічного спасіння.
15.02.2009 р.
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви