Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.02.2009. ЛУЦЬК. Волинські делегати розповілимпро хід ПомісногСобору і відповіли на запитання преси

10 лютого у Cвято-Покровському кафедральному храмі Луцька відбулась прес-конференція, присвячена Помісному Собору РПЦ. Як повідомлялось раніше, від Волинської єпархії у Соборі взяли участь делегати, обрані єпархіальними зборами.
Спочатку митрополит Ніфонт ознайомив представників преси з основними поняттями щодо церковної ієрархії і зокрема розповів про Патріаршество у Православ’ї, принцип соборності у Православній Церкві, навів історичні відомості про різні процедури виборів Патріарха. Після цього владика дав вичерпну інформацію про хід подій на Помісному Соборі 27-28 січня і про обрання та інтронізацію Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
Владика довів до відома присутніх інформацію щодо статусу Української Православної Церкви. На Соборі було затверджено статут Руської Православної Церкви, у 18-му розділі якого міститься визначення статусу УПЦ, як самокерованої Церкви з правами широкої автономії, що виділяє УПЦ з переліку інших самокерованих Церков у складі Московського Патріархату, які не мають розширених прав. Що стосується надання УПЦ статусу Помісної Церкви, то митрополит Ніфонт зауважив, що вся повнота Української Православної Церкви молиться про швидке вилікування розколу, про об’єднання всіх православних людей України у лоні однієї Церкви. Тільки після цього можна буде говорити про автокефалію.
В кінці прес-конференції журналісти мали змогу задати запитання по темі прес-конференції
Прес-служба Волинської єпархії