Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.01.2009. КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ. В єпархії пройшла науково-практична конференція

У місті Кам’янці-Подільському відбулася науково-практична конференція «Православ’я на Поділлі». Організатором якої виступила Кам’янець-Подільська єпархія УПЦ.
Робота конференції була розпочата з молитви – тропар Різдву Христову проспівали усі учасники та гості, яких зібралося у місцевому будинку культури понад 600 чоловік.
Вітальним словом, у якому було закликано благословення на роботу вченого зібрання, почав роботу конференції керуючий Кам’янець-Подільською єпархією архієпископ Феодор.
Почесними гостями конференції були міський Голова, заступник голови РДА та Голова Кам’янець-Подільської Райради, у роботі вченого зібрання взяли участь науковці, місцева інтелігенція, священнослужителі, викладачі загальноосвітніх і Недільних шкіл. Вів конференцію доктор богослов’я, протоієрей Олексій Добош.
Першим доповідачем був секретар Кам’янець-Подільської єпархії – протоієрей Олексій Миханчук, тема доповіді – «Православне Поділля – загальний історичний огляд». Короткий екскурс в історію Православ’я на Поділлі заставив усіх присутніх замислитися над тим, спадкоємцями якої давньої та витонченої, а також вистражданої і скропленої кров’ю наших героїчних православних предків історії і культури ми є. Було окремо наголошено доповідачем на утисках Православ’я за часів Польсько-Литовського князівства та героїчним зусиллям народу по відстоюванню батьківської Православної віри, а також окреслена сучасна історія Православ’я на Поділлі у розрізі сучасних реалій історії Кам’янець-Подільської єпархії.
Далі мав слово доцент Вінницького університету ім. Коцюбинського — В.М. Сініцин з доповіддю на тему – «Духовні цінності як фактор історичної свідомості в освітньому просторі ХХІ ст.». У яскравих образах доповідач майстерно окреслив історичну перспективу сьогодення і минулих літ, провівши паралель через товщу століть та зробивши висновок, що українське суспільство матиме майбутнє лише за умови збереження і відродження нашої Православної української культури. Далі доповідач презентував Вінницьку Православну дитячу школу «Лелека», де вже 12 років поспіль у програму загальноосвітніх навчальних дисциплін введена Православна компонента. Доповідь була завершена словами, які охарактеризували історичну мету людського буття, яка полягає не в участі у певному історичному процесі, але у здобутті блаженної вічності, яка досягається повнотою життєвого подвигу, що втілюється у реальному служінні кожної окремої людини.
Наступною була доповідь протоієрея Олександра Дацюка – «Протоієрей Михайло Орловський – перший дослідник історії Поділля». Слухачі почули про те, як скромний сільський пастир, який на протязі 52 років ніс пастирське служіння на сільській парафії с. Глядки (нині Волочиського р-ну) став автором більш як 150 наукових статей з історії Подільського краю. «Історія мусить вчити нас не повторювати помилок минулих поколінь … Ретельне вивчення нашої історії має практичне втілення у реальному житті кожної людини. Тож, не будемо забувати, що «той народ, який забув своє минуле, не матиме і майбутнього…» — такими словами була завершена доповідь.
Далі виступив протоієрей Сергій Причишин. Тема доповіді – «Православні мученики Поділля ХХ ст.». о. Сергій відкрив перед слухачами найкривавіші та найтрагічніші сторінки нашої історії – сторінки розвалу і революційного неспокою поч. ХХ ст. і сторінки радянських гонінь, коли було зруйновано і пограбовано 95 % храмів і монастирів, страчено багато священиків і ченців в концтаборах і тюрмах, на засланнях… Окремим розділом прот. Сергій розповів про діяльність та закриття Подільської Духовної Семінарії, яка у свій час була центром не лише релігійної. Але й світської освіти на Поділлі.
«Храми і монастирі Поділля» — такою була остання доповідь пленарного засідання письменника В.Столяренко, який розповів про давню історію чернецтва на Поділлі, початок якої сягає ІХ ст. у витонченій літературно-піднесеній формі.
Робота конференції була завершена святковим концертом духовного співу, у якому взяли участь найкращі хори Кам’янець-Подільської єпархії і святковою трапезою.
Результатом роботи вченого зібрання стало видання збірки доповідей учасників конференції, яку отримали усі учасники, у додаток до якої увійшли праці Подільського історико-статистичного комітету (1895 р.), до яких увійшли описи основних церков і монастирів Поділля станом на кінець ХІХ ст.

Прес-служба Хмельницької єпархії