Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

09.01.2009. КИЕВ. Нина Карпачова призывает остановить гуманитарную катастрофу в секторе Газа

Заява Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
у зв’язку зі збройним ізраїльсько-палестинським конфліктом
у секторі Газа
«Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини глибоко занепокоєна подіями в секторі Газа, де разом з палестинцями постійно проживають сотні громадян України, більшість яких – діти.
Напередодні Різдва Христового з відчуттям великої тривоги стежу за ескалацією військових дій на землях Палестини, де народився Спаситель, і не можу не піднести свій голос на захист фундаментальних прав людини. Боротьба проти тероризму не повинна призводити до порушенння головного права людини – права на життя, яким у ці дні в зоні конфлікту брутально нехтують.
Масова загибель мирного населення – адже вбито понад 500 і поранено 2200 осіб – свідчить про зневагу збройних сил Ізраїлю до принципів міжнародного гуманітарного права.
Страждання палестинців, котрі на руїнах житлових будинків, шкіл і лікарень вимушені виживати без питної води, їжі, опалення, електропостачання та засобів зв’язку, гострим болем відгукнулися в серцях українських громадян, усіх небайдужих людей у різних країнах світу.
Сектор Газа, де упродовж довгих років півтора мільйона палестинців не мають мирного життя і справедливості, нині фактично переживає гуманітарну катастрофу.
Сторони конфлікту брутально порушують основоположні норми міжнародного права, передовсім IV Женевську конвенцію про захист цивільного населення під час військових дій.
Висловлючи щире співчуття всім, хто внаслідок збройного протистояння втратив своїх рідних та близьких, у дні величного свята Різдва Христового закликаю покласти край кровопролиттю в секторі Газа, неухильно дотримуватися надалі основоположних принципів міжнародного права й поваги до фундаментальних прав і свобод людини та негайно повернутися за стіл переговорів. Звертаюся до всіх країн–членів ООН із закликом зробити все можливе, аби зупинити гуманітарну катастрофу».