Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

В Священном Синоде УПЦ


12.11.2008. КИЇВ. Відбулось засідання Священного Синоду УПЦ
У Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі під головуванням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.
У засіданні взяли участь: митрополит Харківський і Богодухівський Никодим, митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, архієпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, єпископ Олександрійський і Світловодський Пантелеімон, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан — керуючий справами УПЦ.

СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про візит делегації Української Православної Церкви до Стамбула та про участь у Зібранні Предстоятелів Помісних Православних Церков.
Зустріч Предстоятелів Помісних Православних Церков відбувалася в рамках відзначення року святого апостола Павла. Підсумком роботи форуму стало ухвалення Послання Предстоятелів Помісних Православних Церков. Найважливішою подією Зібрання та свідченням єдності православного світу стала спільна Літургія в неділю, 12 жовтня, у Свято-Георгіївському храмі. Богослужіння очолив Вселенський Патріарх Варфоломій. Серед інших йому співслужив і Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир.
Під час свого перебування в Стамбулі Блаженніший Митрополит Володимир від імені Священного Синоду Української Православної Церкви передав Предстоятелям і представникам усіх Помісних Православних Церков лист з проханням соборно посприяти вирішенню проблем українського Православ’я. У посланні, зверненому до Предстоятелів всіх Православних Церков, містилося прохання підтримати зусилля Української Православної Церкви у справі відновлення церковної єдності в Україні й виробити єдину позицію щодо шляхів подолання існуючих церковних розділень.

УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до уваги.
2. Схвалити результати Зібрання (Синаксису) Предстоятелів Помісних Православних Церков.
3. Підтримати ініціативи Предстоятеля Української Православної Церкви, спрямовані на подолання розколів в українському Православ’ї.
4. Висловити сподівання, що завдяки спільним конструктивним зусиллям Помісних Православних Церков та їхній молитовній підтримці ініціатив Української Православної Церкви церковні розколи в Україні будуть подолані.

СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про лист Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви, що надійшов на адресу Предстоятеля УПЦ :
”Его Блаженству, Блаженнейшему Владимиру,
Митрополиту Киевскому и всея Украины
Ваше Блаженство, дорогой о Господе Владыко Митрополит!
Приветствую Вас в духе братской любви во Иисусе Христе.
В ответ на Ваше обращение, направленное Предстоятелям Поместных Православных Церквей от 11.Х.2008 г., настоящим свидетельствую полное понимание сложившегося церковного положения на Украине Польской Православной Церкви и её поддержку Вашим стараниям, направленным на ликвидацию ненормального канонического неустройства, нарушающего здоровую церковно-литургическую жизнь православного украинского народа.
Отсутствие единства в недрах Православной Церкви Украины является нашей общей болью и заботой. Поэтому необходимо всем нам в полном согласии и с ответственностью включиться в правильное экклезиологическо-каноническое решение существующего беспорядка.
Кажется нам, что первым долгом, в согласии с Предстоятелем Московского Патриархата, необходимо решить вопрос объединения всех раскольнических групп с Украинской Православной Церковью. В основе этого труда объединения должна лежать верность канонической норме Православной Церкви. Украинская Православная Церковь вполне обладает всеми возможностями, дабы провести такой труд и при поддержке Поместных Православных Церквей и помощи Божией достигнуть желаемого всеми нами церковного единства.
Желая Вашему Блаженству богатых милостей от Пастыреначальника Господа нашего Иисуса Христа, остаюсь с братской любовью.
†Савва
Митрополит Варшавский и всея Польши”
УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до уваги.
2. Скласти подяку Предстоятелю, єпископату, духовенству та вірним Польської Православної Церкви за підтримку канонічної Української Православної Церкви та розуміння проблеми розколу українського православ’я.

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо відзначення в поточному році скорботної дати – 75-х роковин голодомору в Україні.
УХВАЛИЛИ:
1. Направити відповідне звернення до єпископату, духовенства та вірних Української Православної Церкви.
2. 22-23 листопада 2008 р. провести в єпархіях УПЦ жалобні поминальні заходи за жертвами голодомору.
3. За Божественною літургією та іншими заупокійними богослужіннями (панахиди, літії) в заупокійній єктенії додати слова „…о упокоении душ усопших рабов Божиих от глада и пагубы безбожною властию уморенных…».

СЛУХАЛИ: інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, про візит до Києва делегації Польської Православної Церкви на інаугураційну церемонію вручення Блаженнішому Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Савві звання доктора Київської Духовної Академії «Honoris Causa».
Довідка: Рішенням Вченої Ради Київської Духовної Академії від 30 травня 2008 року (журнал № 70) Предстоятелю Польської Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Савві було присвоєно звання доктора Київської Духовної Академії «Honoris Causa». Інаугураційна церемонія вручення наукового звання відбулася 28 жовтня 2008 року в Актовій залі Київської духовної академії. За станом здоров’я Блаженніший Митрополит Савва особисто не зміг прибути до Києва, тому делегацію очолив Преосвященний архієпископ Люблінський і Холмський Авель. До складу делегації також увійшли Преосвященний єпископ Семятицький Георгій та архієпископ Польської Старокатолицької Церкви Віктор Височанський.
УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до уваги.
2. Висловити задоволення високим рівнем дружних стосунків між Українською та Польською Православними Церквами та вважати важливим подальший розвиток взаємовідносин на благо народів наших країн.
3. Вознести молитви до Бога про здоров’я Блаженнішого Митрополита Варшавського і всієї Польщі Савви.

СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, щодо прохання Блаженнішого Папи і Патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора ІІ про прийняття для служіння в Свято-Троїцькому храмі міста Одеси клірика Олександрійської Православної Церкви.
Довідка: Блаженніший Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ звернувся до Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира з листом, в якому просив відновити традицію звершення грецькими кліриками служіння в Свято-Троїцькому храмі міста Одеси.
До перенесення з Одеси до Москви Представництва Олександрійського Патріарха при Патріархові Московському і всієї Русі Свято-Троїцький храм міста Одеси був місцем служіння представників Олександрійської Православної Церкви. Свого часу Блаженніший Патріарх Феодор особисто звершував служіння в цьому храмі, історично пов’язаному з грецькою громадою міста.
Отримавши листа від Предстоятеля Олександрійської Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Володимир звернувся з відповідним запитом до Керуючого Одеською єпархією Преосвященного Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, який відповів, що зі свого боку не має заперечень щодо відрядження у Свято-Троїцький храм міста Одеси клірика Олександрійської Православної Церкви для постійного служіння.
УХВАЛИЛИ: схвально поставитися до прохання Блаженнішого Папи і Патріарха Олександрійського і всієї Африки Феодора ІІ і благословити прийняти у клір Свято-Троїцького храму міста Одеси клірика Олександрійської Православної Церкви.

СЛУХАЛИ: інформацію Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України про стан фінансування будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового у місті Києві.
УХВАЛИЛИ: для координації збору коштів та контролю за їх використанням утворити Фінансову комісію будівництва кафедрального собору Воскресіння Христового у складі:
– Преосвященний Павел, архієпископ Вишгородський, вікарій Київської Митрополії;
– Преосвященний Пантелеімон, єпископ Васильківський, вікарій Київської Митрополії;
– Протоієрей Віталій Косовський;
– Архімандрит Діонісій (Константинов);
– Архімандрит Феодосій (Снігірьов).
Для ефективної роботи комісії голова парафіяльної ради і бухгалтер кафедрального собору Воскресіння Христового щомісяця звітують перед членами комісії про надходження коштів та їх використання.

СЛУХАЛИ: інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, про порядок звершення Всеукраїнських хресних ходів.
УХВАЛИЛИ:
1. Всеукраїнською хресною ходою вважати таку хресну ходу, що проходить територією трьох і більше єпархій та має значення, яке є актуальним в масштабах всієї Української Православної Церкви.
2. Всеукраїнські хресні ходи звершувати тільки за благословенням Священного Синоду Української Православної Церкви.
3. Організатори Всеукраїнських хресних ход мають подавати відповідну заявку до Управління справами Української Православної Церкви не пізніше ніж за місяць до проведення ходи. Заявка має містити інформацію про організаторів та учасників, святині, що супроводжуватимуть ходу, мету проведення, джерела фінансування тощо.
4. За результатами проведення Всеукраїнських хресних ход організатори складають звіт, що подається Керуючому справами Української Православної Церкви, який в свою чергу відповідним чином інформує Священний Синод Української Православної Церкви.
5. Жодна хресна хода: Всеукраїнська чи така, що організується єпархіями, парафіями, монастирями, братствами, сестринствами тощо, – не може проходити під політичними гаслами або бути присвячена подіям політичного життя.

МАЛИ МІРКУВАННЯ про діяльність Союзу православних братств України (Всеукраїнського православного братства в ім’я святого Архістратига Божого Михаїла, Всеукраїнського православного братства Олександра Невського) та деяких інших громадських організацій мирян («Православная общественность Одессы», «Духовно-патриотический союз “Новороссия”), а також про відео- та про друковану продукцію, що розповсюджується за благословенням Преосвященного єпископа Іполита (Хилька).
Довідка: Союзом православних братств України (Всеукраїнським православним братством в ім’я святого Архістратига Божого Михаїла, Всеукраїнським православним братством Олександра Невського) та деякими іншими громадськими організаціями мирян розповсюджуються ідеї та літургійні обряди, які суперечать правилам і вченню Православної Церкви. Серед таких ідей та обрядів особливо слід відзначити:
• ідею канонізації московського царя Івана Грозного та Г.Є. Распутіна, що була піддана осуду Архієрейським Собором Руської Православної Церкви 3-8 жовтня 2004 року;
• так званий «чин всенародного покаяння», який, у прихованій формі відроджуючи єретичне вчення про «викупний подвиг царя», вимагає від віруючих каятися у недостатньому прославленні царської родини; поширюючи хибні есхатологічні страхи, закликає віруючих каятись у тому, що вони прийняли ідентифікаційний номер платника податків, новий паспорт, медичний поліс тощо, тобто безвідповідально спонукає чад Церкви до сектантства та асоціальної поведінки («чин всенародного покаяння» був засуджений Святішим Патріархом Московським і всієї Русі Алексієм ІІ у зверненні до духовенства на Єпархіальних зборах м. Москви 24 грудня 2007 року).
З метою поширення цих ідей і положень Союзом православних братств України та іншими організаціями мирян («Православная общественность Одессы», «Духовно-патриотический союз „Новороссия» та ін.) проводяться хресні ходи без благословення Священноначалія, під час яких присутнім роздають «ікони» царя Івана Грозного та Г. Є. Распутіна, Божої Матері «Орлиные крылья», Божої Матері «Державна» із зображеним на іконі Г.Є. Распутіним, а також тексти виданого зазначеними організаціями «чину всенародного покаяння». З подібною метою Союз православних братств України розповсюджує газети «Дух христианина» та «Пасха Третьего Рима», які було заборонено розповсюджувати у храмах та монастирях постановою Священного Синоду Руської Православної Церкви від 15 квітня 2008 року (журнал № 32), оскільки діяльність цих видань визнана «шкідливою для Церкви, такою, що вносить у середовище православних християн дух неправди, розбрату та розділення».
Сіючи серед віруючих Української Православної Церкви смуту, непорозуміння та недовіру до Священноначалія, Союз православних братств України поширює звернення колишнього єпископа Діомида, діяльність якого засуджена Архієрейським Собором Руської Православної Церкви 24-29 червня 2008 року, а сам він позбавлений архієрейського сану постановою Священного Синоду Руської Православної Церкви від 6 жовтня 2008 року (журнал № 90); а також деякі друковані та відеовидання, які мають благословення колишнього єпископа Діомида та заштатного єпископа Української Православної Церкви Іполита (Хилька), звільненого на спокій постановою Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 грудня 2007 року (журнал № 112).
Богословсько-канонічна комісія при Священному Синоді Української Православної Церкви за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира проаналізувала відеоматеріали та книги, що мають гриф «По благословению Преосвященного епископа Ипполита (Хилько)». Комісія констатувала, що ці видання містять пропаганду «чину всенародного покаяння» та інших псевдоцерковних послідувань Таїнства сповіді, вчення про викупний характер смерті царя Миколи II, підтримку ідеї канонізації царя Івана Грозного та Г.Є. Распутіна, проповідь недовіри до церковної ієрархії, наклепи на адресу Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Сергія (Страгородського), нагнітання паніки та страху у зв’язку з персональною ідентифікацією громадян та новими документами, пропаганду хибної есхатології.
Розповсюджуючи зазначені видання і влаштовуючи відповідні маніфестації, Союз православних братств України в такий спосіб висловлює підтримку діяльності Преосвященного єпископа Іполита (Хилька) та колишнього єпископа Діомида. Розповсюджувані Союзом православних братств України за благословенням цих осіб видання завдають великої шкоди просвітницько-місіонерській діяльності Церкви.
Крім того, Союз православних братств України продовжує брати участь у самочинних акціях, які проходять під політичними гаслами, що заборонено Статутом про управління Української Православної Церкви (розділ XІ, п. 2), а також суперечить постанові Священного Синоду Української Православної Церкви від 18 квітня 2008 року (журнал № 21, п.3).
УХВАЛИЛИ:
1. Засудити політичне спрямування діяльності Союзу православних братств України (Всеукраїнського православного братства в ім’я святого Архістратига Божого Михаїла, Всеукраїнського православного братства Олександра Невського) та деяких інших громадських організацій мирян («Православная общественность Одессы», «Духовно-патриотический союз “Новороссия”»), а також розповсюдження та пропагування Союзом православних братств України та іншими громадськими організаціями мирян ідей і літургійних обрядів, які суперечать правилам і вченню Православної Церкви, а саме:
• пропагування ідеї канонізації московського царя Івана Грозного та Г.Є. Распутіна;
• розповсюдження так званого «чину всенародного покаяння».
2. Висловити занепокоєння з приводу поширення Союзом православних братств України серед віруючих Української Православної Церкви звернень колишнього єпископа Діомида, діяльність якого була засуджена Архієрейським Собором Руської Православної Церкви 24-29 червня 2008 року, а сам він позбавлений архієрейського сану постановою Священного Синоду Руської Православної Церкви від 6 жовтня 2008 року (журнал № 90); а також інших видань, які мають благословення зазначеної особи та єпископа Іполита (Хилька), звільненого на спокій постановою Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 грудня 2007 року (журнал № 122).
3. Просити Преосвященного єпископа Іполита (Хилька) утриматися від надання благословення на публікацію книг, періодичних видань та відеоматеріалів, які містять згадані вище хибні еклезіологічні, сотериологічні та есхатологічні погляди, що суперечать віровченню Православної Церкви.
4. Керуючись Статутом про управління Української Православної Церкви (розділ XI, пункт 5), відкликати благословення на діяльність Союзу православних братств України.
5. Підтримуючи ініціативи духовенства і мирян щодо проведення хресних ходів, які є видимим проявом віри та благочестя народу Божого, водночас звернути увагу на необхідність організації і проведення їх за благословенням Священноначалія та в рамках церковної дисципліни.
6. Закликати православні братства та інші мирянські організації у своїй діяльності керуватися віровченням Православної Церкви та святими канонами, діяти у послуху до Священноначалія Української Православної Церкви та згідно з власними Статутами і Статутом про управління Української Православної Церкви.

СЛУХАЛИ: рапорт Голови Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви Преосвященного Євлогія, єпископа Кременчуцького і Лубенського, про богословсько-канонічний аналіз відео- та друкованої продукції, що розповсюджується за благословенням Преосвященного єпископа Іполита (Хілька).
УХВАЛИЛИ:
1. Уповноважити Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського, довести до відома Преосвященного єпископа Іполита (Хілька) висунуті проти нього звинувачення, що викладені в рапорті Голови Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви;
2. Преосвященному єпископу Іполиту (Хільку) на черговому засіданні Священного Синоду УПЦ, що відбудеться 22 листопада 2008 р., особисто дати пояснення стосовно висунутих щодо нього обвинувачень;
3. Остаточне міркування щодо діяльності Преосвященного єпископа Іполита (Хілька) мати на черговому засіданні Священного Синоду УПЦ, що відбудеться 22 листопада 2008 р.

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Луки, архієпископа Конотопського і Глухівського, про встановлення місцевого святкування Варгольській іконі Божої Матері, що знаходиться в м. Путивлі, та Дубовицькій іконі Божої Матері, що знаходиться в м. Кролевець Сумської області.
УХВАЛИЛИ:
1. Благословити місцеве святкування Варгольській та Дубовицькій іконам Божої Матері в межах Конотопської єпархії;
2. Святкування Варгольській іконі Божої Матері звершувати 30 липня/10 серпня та в десяту п’ятницю по Пасці;
3. Святкування Дубовицькій іконі Божої Матері звершувати в десяту п’ятницю по Пасці.

СЛУХАЛИ: рапорт Голови Церковного суду Української Православної Церкви Преосвященного Онуфрія, митрополита Чернівецького і Буковинського, про судові діяння щодо стану справ в Свято-Георгіївському жіночому монастирі с. Кочержинці Уманської єпархії, пов’язані зі звільнення ігумені Рафаїли (Горбань) з посади настоятельки Свято-Георгіївського жіночого монастиря с. Кочержинці Уманської єпархії.
УХВАЛИЛИ: поновити ігуменю Рафаїлу (Горбань) на посаді настоятельки Свято-Георгіївського жіночого монастиря с. Кочержинці Уманської єпархії.
СЛУХАЛИ: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, про відкриття жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері „Відрада і Утішання” в с. Велика Ольшанка Васильківського району Київської області.
УХВАЛИЛИ: благословити відкриття жіночого монастиря на честь ікони Божої Матері „Відрада і Утішання” в с. Велика Ольшанка Васильківського району Київської області.

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Єлисея, єпископа Бердянського і Приморського, про відкриття Свято-Михайлівського жіночого монастиря в с. Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області та про затвердження настоятелькою монастиря монахині Аркадії (Бляшук) з возведенням в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

УХВАЛИЛИ:
1. Благословити відкриття Свято-Михайлівського жіночого монастиря в с. Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області.
2. Затвердити монахиню Аркадію (Бляшук) настоятелькою Свято-Михайлівського жіночого монастиря в с. Верхній Токмак Чернігівського району Запорізької області з возведенням в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо призначення вікарія Київської Митрополії.
УХВАЛИЛИ:
1. Єпископом Городницьким, вікарієм Київської Митрополії, бути архімандриту Александру (Нестерчуку), наміснику Городницького Свято-Георгіївського ставропігійного чоловічого монастиря.
2. Наречення та хіротонію архімандрита Александра (Нестерчука) в єпископа Городницького, вікарія Київської Митрополії, звершити в Городницькому Свято-Георгіївському ставропігійному чоловічому монастирі.

СЛУХАЛИ: рапорт Преосвященного Василія, архієпископа Запорізького і Мелітопольського, про призначення вікарного єпископа Запорізької єпархії.
УХВАЛИЛИ:
1. Єпископом Вільнянським, вікарієм Запорізької єпархії, бути архімандриту Іосифу (Масленнікову), клірику Запорізької єпархії.
2. Наречення та хіротонію архімандрита Іосифа (Масленнікова) в єпископа Вільнянського, вікарія Запорізької єпархії, звершити в м. Києві.

СЛУХАЛИ: рапорт Голови Церковного суду Української Православної Церкви Преосвященного Онуфрія, митрополита Чернівецького і Буковинського, про судові діяння щодо стану справ у Сумській єпархії.
УХВАЛИЛИ:
1. Звільнити Преосвященного Іларія (Шишковського), єпископа Сумського і Охтирського, від управління Сумською єпархією;
2. Преосвященного Іоанна (Сіопко), архієпископа Херсонського і Таврійського, звільнити від управління Херсонською єпархією та призначити його архієпископом Сумським і Охтирським, Керуючим Сумською єпархією;
3. Єпископом Херсонським і Таврійським, Керуючим Херсонською єпархією призначити Преосвященного єпископа Іларія (Шишковського);
4. Затвердити Указ Керуючого Сумською єпархією (№ 16 від 15. 04. 2008г.) щодо звільнення протоієрея Георгія Бавикіна з посади настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми;
5. За порушення церковної дисципліни заборонити клірика Сумської єпархії протоієрея Георгія Бавикіна у священнослужінні строком на три роки до повного розкаяння;
6. Настоятелем Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Суми призначити Керуючого Сумською єпархією архієрея.

СЛУХАЛИ: рапорт Голови Синодального відділу релігійної освіти та катехизації УПЦ Преосвященного Єфрема, архієпископа Криворізького і Нікопольського, про звільнення його з посади Голови Синодального відділу релігійної освіти та катехизації.
УХВАЛИЛИ:
1. Звільнити Преосвященного Єфрема, архієпископа Криворізького і Нікопольського, з посади Голови Синодального відділу релігійної освіти та катехизації, висловивши йому подяку за понесені труди;
2. Головою Синодального відділу релігійної освіти та катехизації призначити Преосвященного Іларія, єпископа Херсонського і Таврійського.

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо розподілу Сімферопольської єпархії на дві самостійні.
УХВАЛИЛИ:
1. Утворити Джанкойську єпархію, виділивши її зі складу Сімферопольської єпархії.
2. У Сімферопольській єпархії залишаються наступні адміністративні одиниці АР Крим: м. Алушта, Бахчисарайський р-н, Білогірський р-н, м. Євпаторія, м. Керч, Кіровський р-н, Ленінський р-н, Сакський р-н, м. Сімферополь, Сімферопольський р-н, м. Судак, м. Феодосія, Чорноморський р-н, м. Севастополь;
3. До Джанкойської єпархії віднести наступні райони АР Крим: Джанкойський, Красногвардійський, Красноперекопський, Нижньогірський, Первомайський, Роздольненський, Совєтський.
4. Залишити за Преосвященними Сімферопольської єпархії титул „Сімферопольський і Кримський”;
5. Преосвященним Джанкойської єпархії іменуватись „Джанкойський і Роздольненський;
6. Залишити управління Сімферопольською єпархією за Преосвященним митрополитом Лазарем (Швецьом);
7. Єпископом Джанкойським і Роздольненським бути архімандриту Нектарію (Фролову), клірику Рівненської єпархії.
8. Наречення та хіротонію архімандрита Нектарія (Фролова) в єпископа Джанкойського і Роздольненського звершити в м. Києві.

МАЛИ МІРКУВАННЯ щодо стану справ в Уманській єпархії.
УХВАЛИЛИ:
1. Звільнити Преосвященного Антонія (Боровика), єпископа Уманського і Звенигородського, від управління Уманською єпархією.
2. Звільнити Преосвященного Пантелеімона (Бащука), єпископа Олександрійського і Світловодського, від управління Олександрійською єпархією та призначити його єпископом Уманським і Звенигородським, Керуючим Уманською єпархією;
3. Єпископом Олександрійським і Світловодським призначити Преосвященного єпископа Антонія (Боровика).

† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви

† Никодим, митрополит Харківський і Богодухівський
† Агафангел, митрополит Одеський та Ізмаїльський
† Іоанникій, митрополит Луганський і Алчевський
† Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський
† Іриней, митрополит Дніпропетровський і Павлоградський
† Марк, архієпископ Хустський і Виноградівський
† Феодор, архієпископ Кам’янець-Подільський і Городоцький
† Пантелеімон, єпископ Олександрійський і Світловодський
† Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський — Керуючий справами УПЦ