Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

60-летие митрополита Нифонта. Сергій Волинський. Ювілей архіпастиря


Сергій Волинський

5 жовтня керуючий Волинською єпархією УПЦ митрополит Луцький і Волинський Ніфонт молитовно відзначав свій 60-річний ювілей. Святкову Літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. Крім митрополита Ніфонта, Його Блаженству співслужили архієреї з України та інших країн, а саме: митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, архієпископи Пряшевський і Словацький Іоанн, Орєхово-Зуєвський Олексій, Хустський і Виноградівський Марк, Тернопільський і Кременецький Сергій, Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Львівський і Галицький Августин, Почаївський Володимир, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Білостоцький і Гданський Яків, Конотопський і Глухівський Лука, Бориспільський Антоній, єпископи Туровський і Мозирський Стефан, Володимир-Волинський і Ковельський Никодим, Ніжинський і Прилуцький Іриней, Шепетівський і Славутський Володимир, Івано-Франківський і Коломийський Пантелеймон, Сумський і Охтирський Іларій, Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство з різних єпархій.
По завершенні Літургії Блаженніший Митрополит Володимир привітав владику Ніфонта з ювілеєм. «Дорогий Владика, – сказав Предстоятель УПЦ, – прийміть наші молитвенні побажання милості, благості і любові Божої, та нехай Господь Вас кріпить, як кріпив досі, щоб Ви вірно і славно служили Святій Православній Церкві, Батьківщині і нашому боголюбивому народу». Предстоятель подарував імениннику ікону святителя Феодосія Чернігівського із часткою мощей. У свою чергу, керуючий Волинською єпархією подякував Предстоятелю за візит та подарував ікону Покрови Божої Матері. Ювіляр також отримав вітання від Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ. Текст поздоровлення зачитав вікарій Московської єпархії архієпископ Орєхово-Зуєвський Олексій, він передав і подарунки від Святішого Патріарха: образ Пресвятої Богородиці «Всецариця», архієрейський хрест і панагію та скрижалі для мантії. У пам’ять про подію владика Ніфонт разом із Блаженнішим Митрополитом Володимиром посадили дерево на подвір’ї храму.
Того ж дня у луцькому народному домі «Просвіта» відбулась урочиста академія. Перед її початком Предстоятель УПЦ та гості оглянули фотовиставку, присвячену життю керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта і відкриту напередодні. Експозиція відобразила основні періоди життя митрополита, зокрема дитячі і юнацькі роки, навчання, священицький та чернечий шлях, єпископське служіння та служіння як архіпастиря на Волині. За слів владики Ніфонта, найдорожчими для його серця є дитячі світлини. А загалом, як він зазначив на прес-конференції, ці фото є нагадуванням того, який шлях насправді пройдено, бо іноді й не віриться, що за плечима вже стільки літ.
Святкова академія відкрилась невеличким документальним фільмом про життєвий шлях ієрарха.
Після перегляду кінострічки Митрополит Київський і всієї України Володимир знову звернувся до іменинника. «Поздоровляючи Вас, я хочу відмітити дві характерні речі, які є притаманними Вам. Ці речі важливі не тільки тому, що є чеснотами нашого життя, але є заповідями, які нам дав Господь, – це любов до Бога і любов до людей. Я хочу Вам подякувати за те, що Ви є зразком по виконанню цих чеснот і Закону Божого», – сказав Першосвятитель.
За заслуги перед Святою Церквою і народом Божим та у зв’язку із 60-річчям від дня народження митрополит Ніфонт був удостоєний ордена святого апостола Іоанна Богослова І ступеня. Високу нагороду він отримав із рук Блаженнішого Митрополита Володимира.
Владика Ніфонт удостоєний і ордена РПЦ святителя Олексія, митрополита Московського, ІІІ ступеня. За благословенням Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Олексія ІІ нагороду вручив вікарій Московської єпархії архієпископ Орєхово-Зуєвський Олексій. Архієпископ Пряшевський і Словацький Іоанн привітав митрополита Ніфонта з ювілеєм та передав вітання від Предстоятеля Православної Церкви Чеських і Словацьких земель, вручивши митрополиту церковну нагороду. Архієпископ Білостоцький і Гданський Яків від імені Предстоятеля Польської Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Савви вручив митрополит Ніфонту орден святої рівноапостольної Марії Магдалини та ікону Пресвятої Богородиці.
У цей урочистий день владика Ніфонт був удостоєний і великої державної нагороди від Президента України Віктора Ющенка – ордена «За заслуги» ступеня, його вручив ювіляру голова Волинської обласної державної адміністрації Микола Романюк.
Також владику вітали голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк, луцький міський голова Богдан Шиба, прокурор Волинської області Андрій Гіль, начальник управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петро Філіпчук, який вручив владиці символічне пенсійне посвідчення, та народний депутат України Адам Мартинюк. Представники Козацтва Запорозького – гетьман козацтва маршал Дмитро Сагайдак і головний отаман Волинського округу генерал козацтва Петро Олешко – вручили митрополиту орден Байди Вишневецького.
10 жовтня в стінах Волинської духовної семінарії відбулась презентація книги «Проповіді». Це збірка проповідей владики Ніфонта переважно за той час, коли він перебував у єпископському сані. Над укладанням збірки трудився викладач семінарії ігумен Онуфрій (Куц). Розповідаючи студентам про хід праці над створенням збірки, отець Онуфрій зазначив: « Характер проповідей – це відлуння подій, що відбувалися у нашій молодій державі та у православному світі, і ось тому проповідування Євангельських істин не обмежується поясненням сторінок лише старозавітної історії, подій та притч новозавітних, а доповнювалось поясненнями стану сучасного життя з його трагічними подіями і фактами». На завершення презентації керуючий Волинською єпархією митрополит Ніфонт вручив усім присутнім книги своїх проповідей і благословив іконками Богородиці.
19 жовтня на Волинському телебаченні вийшла телепередача, яка розповідала про ювілей, під назвою «Обраний Богом шлях».