Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.12.2008. ВІННИЦЯ. Понад сотню старовинних ікон виявили міліціонери при обшуку помешкань зловмисників

Понад сотню викрадених старовинних ікон вінницькі правоохоронці вилучили при затриманні міжрегіональної організованої злочинної групи. Серед цынгостей – Ікона Пантелеймона-цілителя, кінець 19 століття, срібний оклад, ціна – 20 тисяч гривень, ікона Ісуса Христа, срібний оклад – 40 тисяч гривень. Про це повідомляє інформаційна агенція «20 хвилин».
П’ять жителів Бердянська і два вінничанина віком від 20 до 35 років протягом десяти років викрадали ікони з храмів та приватних будинків у Вінницькій, Хмельницькій і Житомирській областях. Наприклад, із храму Преображення Господнього у селі Лука-Мелешківська зловмисники винесли великі писані золотом ікони з іконостасу, а у селі Жабелівка – унікальну Біблію, якій понад 100 років та дорогоцінну старовинну ікону. На їхньому рахунку більше ста ікон, шаблі, цінні культові атрибути.
До церков, які в сільській місцевості, як правило, не охороняються і тим більше сигналізацією не обладнані, зловмисники приходили вночі і добре підготовлені, «працювали» так професійно, що майже не залишали слідів. Викрадали і збували скарб через «спеціалістів» у місті Києві та Одесі. Правоохоронці відслідковували їх останні півроку і все-таки спіймали на гарячому. А оглянувши помешкання та склади, де злодії зберігали здобич, виявили там цілий скарб – старовинні ікони, підсвічники та інше церковне начиння вартістю 600 тисяч гривень.
«Власники 40 ікон вже знайшлися, а ще понад 60 творів залишаються в управлінні, їх тимчасово (поки господарі не заберуть) розмістимо у храмі при УМВС, – сказав начальник УМВС області, генерал-майор міліції Василь Поліщук. – Скільки ікон за цей час викрадачі встигли продати, залишається загадкою. Тепер чоловікам загрожує до дев’яти років позбавлення волі».