Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.12.2008. ЛУЦЬК. Відкрилась науково-богословська конференція, присвячена 60-річчю прийняття Загальної декларації прав людини

За благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта у Луцьку розпочала роботу науково-богословська конференція «Права і свободи людини в контексті сучасності» присвячена 60-річчю прийняття Загальної декларації прав людини. Організатором конференції стала Волинська духовна cемінарія спільно з Інститутом соціальних наук Волинського національного університету імені Лесі Українки. До роботи у конференції були запрошені викладачі та студенти ВНУ та ВДС. Зокрема з доповідями виступили викладачі факультетів соціології, філософії, релігієзнавства, юристи, політологи, історики, викладачі духовних навчальних закладів України.
Захід розпочався у конференц-залі головного корпусу Волинського національного університету. З привітаннями виступили ректор ВНУ імені Лесі Українки професор Ігор Коцан і ректор Волинської духовної семінарії митрополит Луцький і Волинський Ніфонт. Після цього владика зачитав першу доповідь на тему «Проблема людини ХХІ сторіччя», у якій було наголошено на тому, що лише християнська віра в контексті боговтілення може визнати людину реальною особистістю, і цим окреслити сферу її істинних прав і обов’язків. «…Православна христологія – це не просто пошук відповіді на питання «Хто є Христос?», це – ствердження того, що людина існує, це гімн людині. А значить є сенс говорити про її права і свободи».
Під час роботи конференції заплановано розгляд наступних питань:
• Права і свободи людини, як запорука Незалежності України;
• Право на свободу думки і самовираження;
• Свобода совісті та надбання культурного розвитку.

Конференція продовжилась 11 грудня в древніх стінах духовної семінарії. Доповіді викладачів ВНУ і Київських духовних шкіл змогли послухати семінаристи і студенти університету, що завітали до семінарії.
Митрополит Ніфонт в заключному слові дав високу оцінку результатам конференції, – «Нині в цих древніх стінах зібрались представники духовної і світської освіти. Разом ми – Волинь, і майбутнє у нас спільне. Ми повинні разом будувати нашу державу, не забуваючи, що її історичний фундамент – Православна віра» .

Прес-служба Волинської єпархії