Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.12.2008. ВІННИЦЯ. У селі Степанівка пограбований храм

У ніч з 7 на 8 грудня був пограбований храм Успіння Пресвятої Богородиці у селі Степанівка Вінницького району. Злочинцями були викрадені напрестольне Євангеліє та хрест, кадило, ікона святителя Миколая з іконостасу та ікона «Таємна Вечеря», що висіла на стіні храму.
Остання мала особливу духовну цінність для мешканців Степанівки. Викинута на горище у буремні післяреволюційні роки, ікона почорніла та вкрилася пліснявою. Знайдена нещодавно серед старих дошок, вона була принесена у храм і, хоча фарби на ній вже майже не було видно, її повісили на стіні, як історичну пам’ять та старовинну храмову святиню.
Але приблизно два роки тому сталося диво. Як розповів настоятель храму ієрей Валентин Гуторов, образ почав світліти і оновлюватися сам собою. На іконі поступово з’являлися кольори та обриси фігур, що було видно неозброєним оком. Стадії оновлення були сфотографовані.
Як сказав отець Валентин, образ Таємної Вечері став ніби духовним серцем села, а ось тепер зник, можливо, назавжди. Але віруючі сподіваються на диво і вірять, що образ на якому так явно проявилася Божа благодать, повернеться у рідний храм. Одразу після виявлення факту пограбування, до Успенської церкви були викликані представники правоохоронних органів. До речі, два роки тому Степанівський храм вже був пограбований і на думку настоятеля, попереднє пограбування дуже схоже на те, що сталося тепер.

Прес-служба Вінницької єпархії