Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

10.12.2008. ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Секретар єпархії дав інтерв’ю обласному телебаченню

За благословенням митрополита Хмельницького і Старокостянтинівського Антонія секретар Хмельницької єпархії протоієрей Олександр Дацюк дав інтерв’ю 33-му каналу ХТБ, у якому відповів на запитання журналістів стосовно християнських імен і Різдвяного посту, який розпочався 28 листопада.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання:

– Дуже часто люди називають дітей такими іменами, яких немає у християнському календареві і дитину вже потрібно хрестити з іншим іменем, прокоментуйте, будь ласка це.

– Дійсно, часто священнослужитель, який здійснює Таїнство хрещення, стоїть перед проблемою: дитину назвали іменем не християнським, наприклад – Карина, Діана, Аліна, тощо, а таких імен немає у календареві, тобто немає святих з такими іменами, тож і потрібно добирати імена схожі за звучанням, або відповідно до дати народження, щоб наректи дитину іменем святого, який своїм життям прославив Святу Христову Церкву. Таке відбувається від не церковності, духовного невігластва, наших людей, тож, користуючись нагодою, хочу нагадати усім глядачам програми прислів’я: «… як ви яхту назвете, так вона і попливе» — вибір імені важлива річ, тож, називайте дітей іменами святих, яких ті матимуть за зразок у житті та молитовною допомогою яких життя буде щасливішим…

– З 28 листопада розпочався Різдвяний піст, отче, розкажіть, будь-ласка, коли він був встановлений, це давня традиція, чи нововведення?

– Установлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, припадає на давні християнські часи. Уже з IV століття святий Амвросій Медіоланський і блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У V столітті про давність Різдвяного посту писав святий Лев Великий.

– Що символізує Різдвяний піст?

– Преподобний Симеон Фессалонікійський говорить, що піст Різдвяної Чотиридесятниці – це символ говіння Мойсея, який постував сорок днів і сорок ночей і отримав на кам’яних скрижалях Божі заповіді.

– Для чого встановлений цей піст?

– Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, який явився в світ, і щоб окрім звичайних дарів і жертв принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню. Слід зауважити: піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, а навіть навпаки, може бути і шкідливим. Трапляється це тоді, коли людина, утримуючись від їжі, сповнюється відчуттям власної зверхності від усвідомлення того, що вона постить. Справжній піст пов’язаний з молитвою, покаянням і утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ. Піст – не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає всього лиш дієтою. Сутність посту виражена в церковній пісні: «Постуючи від їжі, душе моя, і не зчищаючись пристрастей, марно втішаєшся невживанням (їжі), бо якщо піст не принесе тобі виправлення, то ти будеш ненавидима Богом, як фальшива, та станеш подібною до злих демонів, що ніколи не їдять».

– А які ж продукти дозволяється вживати протягом посту?

– Протягом посту можна вживати продукти рослинного походження — картоплю та вироби з неї, різного роду супи та каші, консервовані та квашені овочі (помідори, огірки, капусту, тощо), консервовані салати. Не бажано вживати майонез (окрім пісного), до складу якого входять яйця, але можна вживати різні види харчового маргарину (без домішок молокопродуктів). Загалом пісна їжа повинна бути простою та недорогою (наприклад, в наших умовах важко назвати пісними продуктами ананаси чи омарів), а її вживання помірним (бо об’їстися можна і печеною картоплею).

– Як поступити, якщо вас запрошують друзі відзначити день народження, або інше свято?

– Якщо вас протягом посту запросили на відзначення дня народження або інше святкування, пов’язане зі святковим столом, і ви не можете відмовитися — по можливості попередьте господарів про те, що ви дотримуєтеся посту. Якщо цього не можна зробити — намагайтеся їсти тільки ті страви, які дозволені в піст, а якщо таких немає — то зовсім небагато тих, які стоять поруч з вами. Під час святкової трапези не потрібно без прохання інших самим розповідати про те, що ви постите, привертати увагу до цього, або дорікати іншим за недотримання церковних уставів.
В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні — горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити вина.

– Про що, насамперед, потрібно пам’ятати під час посту?

– Дотримуючись посту, потрібно пам’ятати, що він відрізняється від звичайного голодування своєю духовною складовою. А тому той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі і вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом — перегляд телепрограм, слухання радіо, відвідування розважальних заходів. Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів — необхідно примиритися з цією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють того, хто постить, всіх плодів його праці.

– Як часто потрібно бувати у храмі протягом Різдвяного посту?

– Протягом посту бажано було б частіше бувати у храмі, для того, щоб помолитися і попросити у Бога допомоги у проходженні цього духовного і тілесного подвигу. Необхідно також щонеділі бути на Божественній літургії. Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. Бажаю всім допомоги Божої у постуванні!

Прес-служба Хмельницької єпархії