Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

27.10.2008. ВІННИЦА. Освячено храм в ім’я преподобномучениці Феодосії

Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон звершив чин освячення нового храму в ім’я преподобномучениці Феодосії в місті Вінниці. Церкву було збудовано на кошти ПМП «Руслана», директор якого В. П. Башинський по завершенню будівництва прийняв рішення передати її Свято-Усікновенському Лядівському чоловічому монастирю. Відтепер цей храм діятиме як монастирське подвор’я, при якому житимуть і звершуватимуть щоденні богослужіння ченці обителі.
У зверненні до присутніх правлячий архієрей наголосив, що освяченням цього храму та наданням йому монастирського статусу у Вінниці відроджується традиція чернечого життя. Владика нагадав, що в місті свого часу діяв Свято-Воскресенський монастир, з яким пов’язана історія вінницької братської школи, заснованої святителем Петром Могилою в 1632 році. Школа діяла при монастирі протягом дев’яти років і була закрита польською владою. Крім того, саме з Вінниці розпочалася історія нинішнього Браїлівського жіночого монастиря, який сьогодні є найбільшим у єпархії.
Владика зазначив, що храм преподобномучениці Феодосії буде не лише представництвом Лядівського монастиря в обласному центрі, а й перейматиме найкращі традиції колишніх вінницьких обителей. Настоятель Лядівського скельного монастиря ігумен Антоній (Нетребін) також привітав парафіян, подякував меценату храму Валерію Башинському та його колективові та висловив сподівання, що благословення святої гори Афон, яке приніс преподобний Антоній Печерський у Київську Лавру та Лядівський монастир, прийде і на вінницьку землю через цей новоосвячений храм.
Під час Божественної літургії архієпископ Симеон звершив поминальну молитву за рабу Божу Феодосію — матір Валерія Башинського, яка надихнула його на будівництво храму, але не дочекалася завершення та освячення. Цього святкового дня владика вручив меценату орден на честь 1020-річчя Хрещення Русі, яким Церква відзначила його працю во славу Божу та на благо Православ’я.
Протодиякон Владислав Демченко