Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.10.2008. КИЕВ. Опубликован итоговый документ Покровских чтений

Підсумковий документ перших Покровських міжнародних просвітницьких читань;
За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, вперше в Україні з 16 по 18 жовтня 2008 року відбулися Покровські Міжнародні просвітницькі читання на тему: «Духовність, культура і наука: від традицій до майбуття».
Форум був організований Місіонерським відділом при Священному Синоді Української Православної Церкви разом із Інститутом міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, Інститутом проблем виховання Академії педагогічних наук України, Київським міським педагогічним університетом імені Бориса Грінченка, Київськими Духовними Академією та Семінарією, Ужгородською Українською Богословською Академією імені святих Кирила і Мефодія, Всеукраїнським Православним педагогічним товариством, Полтавською Місіонерською Духовною Семінарією і проходив на базі Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка.
У Читаннях взяли участь понад 230 учасників із 37 єпархій Української Православної Церкви, усіх областей України, представники Росії, Білорусі, Польщі, Німеччини, Італії. Протягом трьох днів у спільній роботі брали участь викладачі та студенти Духовних шкіл, голови та співробітники відділів та комісій Української Православної Церкви, вчені науково-дослідних інститутів, вчителі середніх, професори й викладачі, студенти вищих навчальних закладів.
До Читань із вітаннями звернулися Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир, заступник голови Київської міської державної адміністрації Віталій Журавський, заступник директора Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Віктор Матвієнко.
Почесним головою Перших Покровських міжнародних просвітницьких читань обрано Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Учасники форуму звернулися до Його Блаженства зі словами вдячності за вітання та проханням благословення на подальшу роботу.
На пленарному засідання, яким розпочалася робота Читань, виступили з доповідями архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, професор-протоієрей Віталій Косовський, архієпископ Костромський і Галицький Олександр (Росія), ректор Українського інституту підвищення кваліфікації працівників радіо, телебачення і преси Сергій Правденко, єпископ Петроковський Паїсій, вікарій Лодзинської єпархії (Польща), Директор центру європейських досліджень Національного Університету «Києво-Могилянська академія» професор Костянтин Сігов, Голова Синодального відділу «Місія «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик), Голова Літургіко-богослужбової комісії при Священному Синоді Української Православної Церкви архімандрит Філарет (Звєрєв), ректор Ужгородської Української Богословської академії імені святих Кирила і Мефодія професор-протоієрей Віктор Бедь, голова місіонерського відділу Київської єпархії протоієрей Андрій Ткачов, доцент Вінницького педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Володимир Синіцин.
Протягом другого пленарного засідання учасникам і гостям були представлені видання просвітницького спрямування, серед них — Пересопницьке Євангеліє, «Закон Божий», посібники з християнської етики в українській культурі, історичні розвідки та богословська література; презентовані інтернет-проекти.
Другий день Читань було присвячено роботі в секціях за наступними напрямками:
1. Мета і цінності освіти ХХІ століття (Моральне виховання засобами традиційної духовності. Духовні традиції початкової, середньої та вищої освіти. Християнська етика в українській культурі як форма сполучення етичного та культурологічного компонентів освіти. Аксіологія та стратегія вітчизняної просвіти. Християнська педагогіка: історія та сучасність).
2. Традиційні духовні цінності як фактор збереження вітчизняної культури (Секуляризм, релігійна нетерпимість, нетрадиційна духовність, ціннісний релятивізм — загроза розвиткові суспільства. Стан релігійної свідомості сучасного суспільства та шляхи його покращення. Християнське свідчення в умовах секулярного суспільства. Християнство у багатоконфесійній країні).
3. Людина і сім’я: здоров’я духовне та фізичне (Милосердя як основна складова моральності. Допомога знедоленим та реабілітація неповносправних. Медична наука і Церква: шляхи взаємодії. Соціальне служіння Церкви: мета, теорія та практика. Подружжя як основа суспільства і «мала Церква». Роль Церкви у ствердженні сімейних ідеалів).
4. Звернення до молоді (Традиційна духовність як запорука розвитку молодої особистості. Проблеми виховання сучасної молоді: реальність та міфи. Проблема природної та штучної акселерації. Цінність здорового способу життя: відкриття християнства для молоді. Форми і методи протидії основним моральним хворобам сучасної молоді).
5. Діалог як шлях до майбутнього (Принциповість і відкритість. Діалог культур і традицій як діалог людей. Духовне сприйняття історії та культури. Принциповість і толерантність: де полягає межа. Форми діалогу між культурами та релігіями. Сприйняття України як традиційно християнської держави і право на релігійне самовизначення особистості).
Підсумки міжнародного форуму було підбито на заключному засіданні у третій день роботи Читань. Тексти доповідей та повідомлень складуть збірку наукових праць Читань.
Учасники засвідчили зростаючу необхідність православного свідчення в світі, який швидко міняється та глобалізується. Саме духовні цінності та культурне надбання Православного християнства може стати на перешкоді глибокій світоглядній кризі, яку переживає українське суспільство.
Робота форуму підтвердила, що Православне свідчення для максимальної ефективності має спиратися на кращі досягнення науки і культури; для цього слід докласти всіх зусиль для активізації спілкування між катехизаторами, викладачами християнської етики, проповідниками Слова Божого з одного боку, та представниками науки і культури які намагаються жити в лоні Церкви і несуть в собі загальнохристиянську тривогу про долю Вітчизни і цілого світу.
У Церкви і суспільства є великий потенціал для розвитку і продовження всебічних зусиль із облагороджування та виховання і спасіння Людини взагалі і молодого покоління зокрема. Великого значення набувають у цьому контексті питання запровадження викладання в системі світської освіти християнської етики в українській культурі та інших моральних дисциплін християнського наповнення.
Учасники читань закликають усіх, хто працює на ниві просвіти, православних учених — педагогів, лікарів, психологів, всіх, хто відчуває відповідальність за майбутнє нашої Богом береженої країни — до об’єднання зусиль та спільної роботи на славу Божу.
Суспільство потребує сьогодні активної участі всіх свідомих віруючих в усіх сферах буття, тому кожен має докладати зусиль для християнського свідчення, в першу чергу — прикладом свого побожного християнського життя, особистого духовного та інтелектуального зростання.
Перші Покровські читання показали, що спільна праця сприяє поглибленню та розширенню позитивного досвіду сучасників у трудах православної місії. Безумовно, ця діяльність буде знаходити все більше точок дотику із сучасним секуляризованим суспільством.
Учасники роботи мають бажання втілювати в життя ті положення, про які йшлося протягом роботи Читань, та максимально використовувати отриманий досвід.
Досвід проведення подібних Читань заслуговує на максимально схвальну оцінку і подальший розвиток.
Висловлено переконання в тому, що форум стане щорічним і об’єднає зусилля Церкви і суспільства в утвердженні християнських цінностей як підґрунтя розвитку як держави взагалі, так і кожної особистості зокрема.
Учасники сподіваються, що в наступному році збільшиться кількість представників науки і культури, засобів масової інформації, представників православної інтелігенції, які братимуть участь в роботі, розшириться поле роботи.
Дякуючи Богові за радість спілкування та плідної співпраці, організатори, учасники та гості Перших Покровських міжнародних просвітницьких читань докладатимуть зусиль для піднесення рівня істинної духовності суспільства та подальшого розвитку свідчення в усіх сферах бутя».
Пресс-служба Полтавской епархии