Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.09.2008. КИЇВ. Відбулася науково-практична конференція «Подвижництво православних жінок і шлях меценатства – вічно в пам’яті людській живуть»

16 вересня, в одному з лекційних залів Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври зібрала разом істориків, богословів, духовенство та усіх зацікавлених конференція „Подвижництво православних жінок і шлях меценатства – вічно в пам’яті людській живуть”, присвячена постаті новопрославленої святої – преподобної Димитри Київської. Форум став можливим завдяки спільним зусиллям столичного Свято-Введенського монастиря, який і був свого часу заснований преподобною Димитрою, і Києво-Печерської Лаври. Захід відбувся з благословення Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України.
Розпочав зустріч вступним словом намісник Введенської обителі архімандрит Даміан (Давидов). Він зазначив, що саме цього дня 48 років тому – 16 вересня 1960 року – комуністи-безбожники витягли мощі матінки Димитри з її поховання в монастирських стінах і закопали їх на Звіринецькому кладовищі, щоб таким чином припинити шанування подвижниці віруючими людьми. Отець Даміан також розповів: «У цьому році ми відзначаємо аж чотири 130-річчя, пов’язані з особою матінки Димитри (Єгорової), засновниці нашого монастиря. 18 березня 1878 р. преподобна Димитра отримала з рук імператора Олександра ІІ наказ про заснування Свято-Введенської релігійної громади. 22 березня 1878 р. вона відійшла у вічність, перебуваючи у справах, пов’язаних із заснуванням обителі, у Петербурзі. 21 серпня 1878 р. тіло матінки Димитри було перевезено з Петербургу до Києва. 27 листопада 1878 р. митрополит Київський і Галицький Філофей (Успенський) освятив головний храм Свято-Введенського монастиря. Звичайно, це все невипадково. Такою є загадкова дія Божественного Промислу».
Після цього пролунала доповідь єпископа Ніжинського і Прилуцького Іринея (Семка), який багато років був благочинним Києво-Печерської Лаври, про українське жіноче чернецтво кінця ХІХ – початку ХХ століть. Владика Іриней у 2006 р. захистив дисертацію на цю тему у Київській Духовній Академії. Після нього слово взяла Тетяна Кочубинська – завідувач науково-методичного відділу екскурсійної роботи Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Вона на основі вивчених архівних документів розповіла присутнім про життєвий шлях монахині Димитри (Єгорової). Подвижниця родом походить з Болгарії, вона була вдовою, адже її чоловік загинув на війні. Чернечий постриг прийняла таємно з рук духівників Петербурзької Олександро-Невської Лаври. Вона заснувала Свято-Введенську громаду з тою метою, щоб православні жінки, які не бажають обмежувати своє служіння Богу лише відвідуванням недільних Літургій, мали змогу попрацювати на ниві благодійництва, догляду за немічними, хворими, пораненими під час бойових дій.
Преподобна Димитра була причислена до лику святих Українською Православної Церквою рішенням Священного Синоду від 18 квітня 2008 року. Її чесні мощі перебувають в рідному для неї Введенському монастирі та відкриті для вшанування віруючими.
На конференцію з’їхалися науковці з Києва, Одеси, Севастополя, Сімферополя, Дніпропетровська (Україна), Москви та Бородіна (Росія). Після конференції планується видання збірки доповідей, що пролунали на ній.

orthodox.org.ua