Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.09.2008. ТУЛЬЧИН. Блаженніший Митрополит Володимир із архіпастирським візитом відвідав Тульчинську єпархію

У п’ятницю, 12 вересня розпочався архіпастирський візит Предстоятеля Української Православної Церкви до єпархій, що знаходяться на території Вінницької області. Цього дня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Немирівський Свято-Троїцький ставропігійний жіночний монастир Тульчинської єпархії.
У суботу, 13 вересня Предстоятель звершив чин освячення храму в ім’я архістратига Божого Михаїла у місті Немирів Вінницької області. Ця подія присвячена святкуванню 1020-річчя Хрещення Київської Русі та 790-річчю Свято-Троїцької обителі.
Його Блаженству співслужили архієпископ Тульчинський і Брацлавський Іонафан, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, а також духовенство регіону. Після цього Первосвятитель звершив першу Божественну літургію в новоосвяченому храмі.
Після богослуження він привітав віруючих із освяченням храму, а також подарував ігумені Херувимі (Грицишиній) і Свято-Троїцький обителі ковчег з частками мощей преподобних отців Печерських.
Також Митрополит Володимир нагородив ювілейними орденами «1020-річчя Хрещення Київської Русі» меценатів, які допомогли звести цю церкву. Так були відзначені: губернатор Вінницької області Олександр Домбровський, народний депутат України Степан Глусь, директор Немирівського ЛГЗ Алла Глузь, президент об’єднання “Укрреставрація” Микола Орленко, а також президент Немирівського земляцтва Михайло Матієнко.
ДО РЕЧІ. Храм в ім’я архістратига Михаїла було зведено з ініціативи ігумені Херувіми (Грицишиної) та представників влади міста.
Чин освячення місця під будівництво Свято-Михайлівського храму був звершений 21 листопада 2000 року – у день пам’яті архістратига Божого Михаїла. 2004 року був зведений нижній храм в ім’я святого мученика Димитрія Солунського, у якому, доречі, також займаються учні недільної школи. Цього ж року розпочато будівництво верхнього храму, головний престол якого зведено в ім’я архістратига Михаїла, а другий – святого рівноапостольного князя Володимира. Верхній приділ розрахований приблизно на 600-700 віруючих.
Наприкінці візиту Блаженніший Владика оглянув територію обителі та завітав до музею Свято-Троїцького Немирівського монастиря. У ньому представлені як експонати, що відображають історію обителі, так і ті, що пов’язані з історією Немирова та місцевого краю. Зокрема, є старовинні речі часів Трипільської культури, козацької доби, а також велика кількість предметів побуту українських селян останніх століть.
Також Митрополит Володимир приложився до мироточивих ікон, що їх на запрошення ігумені Херувіми привіз настоятель храму святої Параскеви Сербської села Кіровка, Калинівського району, Віницької області.

orthodox.org.ua