Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

12.09.2008. КИЇВ. Голова Синодального відділу благодійності та соціального служіння УПЦ взяв участь у круглому столі « Паліативна допомога: духовні аспекти»

В Міністерстві охорони здоров’я України відбувся круглий стіл на тему «Паліативна допомога: духовні аспекти». До роботи круглого столу, який проходив за участю Міністра охорони здоров’я України Василя Князевича, були запрошені представники релігійних громад та неурядових організацій, співробітники МОЗ і журналісти.
З благословення Блаженнішого Митрополита Володимира Українську Православну Церкву представляв голова Синодального Відділу благодійності і соціального служіння архідиякон Сергій Косовський та заступник голови відділу Геннадій Таранюк.
Релігійні, громадські діячі та урядовці обговорили питання допомоги невиліковним хворим в Україні, участь церковних та релігійних організацій у створенні та розвитку в Україні дієвої системи паліативної допомоги пацієнтам та їх родинам, а також співпрацю з державою у цих питаннях.
Паліативна допомога являє собою цілісну систему медичних соціальних і духовних заходів, спрямованих на допомогу невиліковним хворим та гідне завершення їх життя. Учасники зустрічі наголосили на важливості духовної складової допомоги та необхідності сталої співпраці церковних, релігійних, громадських та державних організацій у цьому питанні.
Представниками Української Православної Церкви було зазначено, що духовні аспекти паліативної допомоги не зводяться виключно до душпастирської опіки, а мають також соціокультурний та духовно-етичний вимір. Зокрема це стосується ставлення у суспільстві до невиліковних хворих, цілей, завдань та методів паліативної допомоги, проблем забезпечення прав невиліковних хворих та тих хто ними опікується.
Водночас архідиякон Сергій Косовський, який також є інспектором із виховної роботи Київських духовних шкіл, зазначив, що розвитку паліативної допомоги та плідній співпраці церковних та державних установ мали б суттєво посприяти підготовка духовними навчальними закладами соціальних працівників та сестер милосердя, а також визнання їх дипломів на державному рівні.

Прес-служба Синодального відділу благодійності та соціального служіння УПЦ