Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.09.2008. ДРОГОБИЧ. Предстоятель Церкви очолить освячення кафедрального собору

22-23 вересня, у місті Дрогобичі, відбудуться торжества приурочені освяченню кафедрального собору на честь преподобного Іова Почаївського та 50-ти річчю настоятеля собору протоієрея Миколи Мандзюка.
Освячення собору та Божественну літургію звершить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський та всієї України Володимир.

Програма святкування:

22 вересня
17.00 – Всенічна у кафедральному соборі преподобного Іова Почаївського

23 вересня
9.00 – Зустріч Предстоятеля Української Православної Церкви
Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира. (Центральна арка). Освячення престолу в соборі. Божественна літургія.

Історична довідка:

Тяжким для галицького Православ’я виявився початок дев’яностих років минулого століття. З 1237 парафій Львівської єпархії станом на 1989 р. залишилися вірними канонічній Українській Православній Церкві лише близько 15 парафій. Не стало винятком і місто Дрогобич, у якому православні були позбавленні можливості звершувати богослужіння у власному храмі.
У зв’язку з захопленням греко-католиками Свято-Троїцької церкви м. Дрогобича, священик Микола Мандзюк згідно указу архієпископа Іринея (нині – митрополита Дніпропетровського і Павлоградського), був призначений благочинним церков Дрогобицького району. Відтоді отець Микола разом з невеличкою громадою віруючих розпочав нелегку справу відродження Православ’я на Дрогобиччині. 24 березня 1991 року духовенством Дрогобицького благочиння був освячений дерев’яний хрест на території саду по вулиці Трускавецькій 56. Цю подію можна вважати початком заснування нової православної дрогобицької парафії.
Згодом, спільними зусиллями громади, було зведено першу церкву-каплицю на честь преподобного Іова Почаївського.
На прохання дрогобицьких віруючих, намісник Почаївської Лаври єпископ Яків пожертвував парафії ікону преподобного Іова Почаївського з часткою його святих мощей.
9 вересня 1991 року ікону преподобного у передмісті Дрогобича урочисто зустрічали духовенство та віруючі благочиння. Хресний хід з іконою святого угодника пройшов вулицями міста до новозведеної церкви. У невеличкому храмі на честь преподобного Іова було звершено святкове вечірнє богослужіння, а на наступний день відбулося освячення церкви.
18 лютого 1992 року православну релігійну громаду м. Дрогобича було офіційно зареєстровано органами державної влади.
20 вересня того ж року на Львівську кафедру було призначено владику Августина (Маркевича), одночасно з чим приходський храм набув статусу кафедрального собору.
22 травня 1994 року, в день пам’яті святого Миколая чудотворця, на місці колишнього фруктового саду відбулась закладка каменю під будівництво кафедрального собору преподобного Іова Почаївського.
Після Божественної літургії закладку каменя для будівництва нового собору звершив архієпископ Львівський і Дрогобицький Августин в співслужінні духовенства Львіської єпархії.
1996 р. – завершено перший поверх храму;
1997-1998 р. – побудова мурів другого поверху, стін під головний купол та дзвіниці, розпочато монтаж кам’яної огорожі з гірського каменю;
1998-1999 р. – декоративне оздоблення стін собору, спорудження куполу дзвіниці. У цьому ж році на території собору розпочинається будівництво приміщення для недільної школи та трапезної;
1 листопада 2002 року відбулося підняття на храм та монтаж головного і чотирьох менших куполів; впродовж наступних років навколо території собору було зведено масивний кам’яний мур з вхідною аркою та сходами, здійснювалися ландшафтні роботи;
квітень 2006 року – освячення дзвонів; протягом останніх років виконувалися оздоблювальні роботи інтер’єру, екстер’єру собору та його території.
З 1991 року у храмі на честь преподобного Іова Почаївського звершуються регулярні богослужіння. Крім цього, було засновано дитячу недільну школу, у якій парафіяни з педагогічною освітою викладають основи Закону Божого.
Кафедральний хор «Благовіст» заслужено вважається одним з найкращих співочих колективів міста. За 15 років існування хор неодноразово брав участь у концертах та фестивалях в Україні та поза її межами і отримував високі нагороди. На всеукраїнському фестивалі духовної музики «Глас печерський», що проходив 29-30 січня 1999 р. в Києво-Печерській Лаврі (м. Київ), хор був нагороджений дипломом 3 ступеня. Головний здобуток кафедрального хору – диплом I ступеня на міжнародному фестивалі церковної музики, котрий проходив з 22 по 26 травня в 2002 р. у Польщі.

Оргкомітет собору
Контактна особа: Володимир (8-067-379-65-89)