Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.09.2008. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Єпископ Никодим привітав шахтарів регіону з професійним святом

Напередодні професійного свята шахтарів єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим відвідав шахтарське місто Нововолинськ. На запрошення генерального директора ДП «Волиньвугілля» А.Г. Заболотнього владика освятив новоспоруджене скульптурне зображення покровительки шахтарської праці – святої великомучениці Варвари. Горельєф із зображенням святої, роботи волинської скульпторки Ірини Дацюк, було встановлено в холі головного офісу «Волиньвугілля».
Після чину освячення владика Никодим звернувся до працівників підприємства з вітальним словом. Він подякував керівництву за ініціативу створення цієї ікони в стінах підприємства та побажав аби молитовне покровительство святої великомучениці завжди перебувало над працівниками, невпинно оберігаючи їх у важкій і небезпечній шахтарській праці. Після виголошення многоліття усі присутні приложилися до новоосвяченого образу. Вітаючи колектив підприємства з наступаючим професійним святом владика подарував кожному образок з Єрусалиму.
Після цього єпископ Никодим разом з намісником Успенського Низкиницького монастиря архімандритом Вікентієм та дияконом Віктором Мартиненко у супроводі генерального директора ДП «Волиньвугілля» А. Г. Заболотнього відправилися на одну з нововолинських шахт. Тут для духовенства було проведено екскурсію приміщеннями копальні, гірники розповіли про технологію видобутку вугілля, будову та перспективи роботи нововолинських шахт.
Після цього усі зодягнулися в спецодяг і опустилися в шахту. Тут на глибині понад 400 метрів було відправлено молебень для шахтарів. Співаючи церковних піснеспівів та окроплюючи все святою водою, єпископ із супроводжуючими подався до дільниці видобутку, яка знаходиться на відстані понад 3 кілометри від головного ствола. Тут знаходиться лава – місце особливої небезпеки. Архіпастир заліз у лаву, поспілкувався із гірниками, поблагословив кожного і окропив святою водою. Тут також було звершено молитву. «Вперше у житті правив молебень лежачи» – поділився враженнями архієрей із гірниками.
Піднявшись на поверхню священнослужителі відвідали лазню та розділили з шахтарями трапезу. Непередавана взаємна радість переповнювала і духовенство і шахтарів. Адже, священики вперше, молячись, побували у шахті, а гірників вперше благословляли і освячували на їх робочому місці.

Прес-служба Володимир-Волинської єпархії