Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

04.09.2008. КИЇВ. Православні скаути області відвідали православні святині України

Розпочалося воно з школи для підготовки майбутніх керівників. Школа проходила в Тетерівському лісництві Київської області з 29 червня по 7 липня. В заході взяли участь 32 молоді особи з різних приходів Києва, Рівного, Тернополя та 7 інструкторів. Інструкторський склад був представлений досвідченими туристами та спеціалістами з Київської рятувально-аварійної служби. Майбутні лідери опанували найважливіші скаутські спеціалізації і отримали неоціненний духовний досвід від клірика Свято-Ольгінського храму отця Володимира Тукало, який до того ж є рятівником зі стажем. Отримані знання учасники змогли перевірити на справжніх рятувальних роботах, правда цього разу скаути рятували не людей, а ліс від пожежі, за що і отримали від місцевих лісників подяку. А від своїх вчителів молоді лідери перейняли найголовніше в роботі з дітьми – наснагу та натхнення.
Наступною подією для скаутів з загону на честь Андрія Первозванного був захоплюючий похід Чернівецькою областю, славною своїми стародавніми монастирями та храмами. Діти з загонів Святої Рівноапостольної княгині Ольги та Петра Могили також відпочили в липні, правда не в горах, а на морі. Ці два загони провели табір в Бердянську, де скаути насолодилися чудовою погодою та кліматом, вклонилися місцевим святиням.
А завершальною подією цього літа став двотижневий скаутський табір «Літні зорі», що проходив з 10 по 24 серпня в Полтавській області, на території православного комплексу „Орлятко”. Всі 120 учасників з п’яти загонів міста Києва, Могильов-Подольска та Арцизу змогли проявити себе в різноманітних гуртках, змаганнях та програмах. Деякі навіть здали на певні спеціалізації і отримали нашивки цих спеціалізацій. Тепер серед юних скаутів є спеціалісти з медицини, виживання, техніки пішохідного туризму, орієнтування, піонерингу, театру, краєзнавства, журналістики, флористики та зв’язку. Саме така форма роботи з дітьми, коли вони бачать результат своє роботи і відчувають подальшу відповідальність за отримані знання, дозволяє забезпечити найвищий рівень мотивації та зацікавлення.
Одним з найцікавіших моментів табору став похід Гоголівськими місцями. Скаути відвідали старовинну Диканьку, побували в Свято-Миколаївському храмі, де хрестили Миколу Васильовича і де знаходиться усипальня князів Кочубеїв, побачили дуби, яким зараз по вісімсот років. Для старших цей похід був ускладнений сплавом по мальовничій річці Ворсклі. Підлітки самі зв’язали плота і декілька днів вчилися долати річні та лісні перешкоди. А потім найкращі з них були відзначені нашивками спецкурсу.
Але хотілося б окремо наголосити на найголовнішому – на духовному вихованні дітей. За це на заході відповідав отець Іоанн Тронько – духівник православних скаутів. Впродовж табору він не тільки викладав дітям основи православ’я, але й на прикладі вчив їх вірі. Завдяки його підтримці дітям легше було навитися терпінню, слухняності та жертовності. Впродовж табору скаути не забували про молитву, сповідь і причастя.