Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

24.07.2008. КИЇВ. Відбулось чергове засідання Священного Синоду УПЦ

У середу, 23 липня, у предстоятельській резиденції в Києво-Печерській Лаврі відбулося позачергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви. Очолив його Блаженніший Митрополит Володимир. У роботі Синоду взяли участь:

— митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел,
— митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій,
— митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій,
— митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней,
— митрополит Кримський і Симферопольський Лазар,
— митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон,
— архієпископ Хустський і Виноградівський Марк,
— архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан,
— архієпископ Кам’янець-Подільський і Городецький Феодор,
— архієпископ Черкаський і Канівський Софроній,
— архієпископ Овручський і Корост енський Віссаріон,
— архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим,
— єпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій,
— єпископ Олександрійський і Світловодський Пантелеімон,
— єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим.

У засіданні Синоду також взяв участь голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Калінінградський і Смоленський Кирилл

У зв’язку з подіями, пов’язаними зі святкуванням 1020-річчя Хрещення Київської Русі, що відбуваються останнім часом у столиці, Священний Синод прийняв два офіційні документи, а саме:

«Звернення до Святішого Архієпископа Константинополя — Нового Риму та Вселенського Патріарха Варфоломія І» та «Звернення Священного Синоду до вірних чад Української Православної Церкви з нагоди візиту в Україну Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков».

Звернення Священного Синоду УПЦ до Святішого Архієпископа Константинополя — Нового Риму та Вселенського Патріарха Варфоломія І

Ваша Всесвятосте!

25 липня у Києві розпочинається святкування 1020-ліття Хрещення Київської Русі. Українська Православна Церква з радістю прийняла звістку про участь Вашої Святості в ювілейних урочистостях. Ми сприймаємо візит до Києва Вашої Святості, як і приїзд в Україну Предстоятелів та представників інших Помісних Православних Церков, як знак великої милості Божої до нашої Церкви та нашого народу. Вже сьогодні можна казати, що святкування ювілею 1020-ліття Хрещення Київської Русі стане однією з найвидатніших церковних подій останніх років.
Звершення соборної Божественної літургії Предстоятелями Помісних Церков на благословенних Київських горах ми вважаємо зримим втіленням церковної єдності, берегти яку заповідав нам Господь наш Ісус Христос. Саме в Євхаристії ми свідчимо про нашу любов поміж собою, свідчимо перед усім світом, що ми є учнями Христовими (Ін 13, 35).
Ми сподіваємося, що великий ювілей нашої Церкви та нашого народу стане перш за все святом православної церковної єдності. Тому ми вважаємо за необхідне звернутися до Вашої Святості з викладенням нашого бачення перспектив розвитку Українського Православ’я.
Вже понад 15 років нашу Церкву гнітить болюча рана розколу. Церковні розділення в Україні потребують лікування. Але процес повернення до спасительного лона Христової Церкви дітей Божих, що відійшли від неї, потребує від нас пастирської мудрості та обережності. Особливо небажаним є втручання в цей процес будь яких позацерковних чинників, зокрема державної влади та різноманітних політичних та суспільних сил. Багатовіковий досвід церковного життя доводить, що втручання політичних сил у церковні справи завжди призводить до тяжких конфліктів, подолання яких може тривати багато років. Зокрема, в історії Константинопольського Патріархату останніх століть можна бачити багато прикладів того, як втручання політики у церковні справи призводило до болісних церковних розділень. Не є винятком і нинішня ситуація в Україні. Саме втручання політичних сил у церковні справи призвело до триваючого розколу.
Ми вважаємо, що лікування церковних розколів — це суто церковна внутрішня справа. Подолати існуючі розділення можна лише на основі дотримання догматичного та канонічного Передання Православної Церкви. Ми повинні, перш за все, шукати волю Божу, звертатися до Спасителя нашого Господа Ісуса Христа з молитвою, аби він Сам вказав нам шлях до заповіданої Їм єдності.
Ми з повагою та з подякою ставимося до турботи Вашої Святості про долю Українського Православ’я. Але ми вважаємо, що всі ініціативи, котрі стосуються шляхів подолання церковного розколу в Україні, повинні узгоджуватися з нашою Церквою, бо саме вона є єдиною визнаною Православною Церквою в Україні, лише вона входить до родини Помісних Церков.
Українська Православна Церква — одна з найчисельніших Православних Церков світу. Вона має давні традиції свого церковного самоврядування. Сьогодні ці традиції активно відроджуються, незважаючи на складні умови існування нашої Церкви. З 1991 року Українська Православна Церква є самокерованою Церквою з правами широкого самоврядування у складі Московського Патріархату. В останні роки ми спостерігаємо постійний чисельний зріст нашої Церкви: створюються нові єпархії, відкриваються парафії, монастирі, духовні школи тощо.
Ми впевнені, що Українська Православна Церква здатна власноруч вирішити свої внутрішні проблеми. Допомога ж інших Помісних Церков не повинна перетворюватися на втручання у внутрішні справи нашої Церкви. Необмірковані дії можуть призвести сьогодні не лише до загострення конфесійного протистояння в Україні, але й стати суворою загрозою для єдності Вселенського Православ’я.
Святий апостол Павел ім’ям Господа нашого Ісуса Христа благає нас запобігати розділень, щоб ми були поєднані в однім розумінні та в одній думці (1 Кор 1, 10). Тому ми від імені Української Православної Церкви просимо молитов Вашої Святості у пошуках шляхів розв’язання болючих проблем Українського Православ’я, аби по заповіту того ж Апостола зберігати єдність духа в союзі миру (Єф 4, 3).

Звернення Священного Синоду УПЦ до вірних чад Української Православної Церкви з нагоди візиту в Україну Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков

За кілька днів у Києві розпочнуться святкові заходи з нагоди великого ювілею 1020-ліття Хрещення Київської Русі. Очікується приїзд в Україну Предстоятелів кількох Помісних Православних Церков. Очолять святкування Святіший Патріарх Константинопольський Варфоломій І та Святіший Патріарх Московський та всієї Русі Алексій II.
Ініціатива святкування 1020-ліття Хрещення Київської Русі була висунута Українською Православною Церквою і здобула підтримку Української держави. Тому сьогодні окрім суто церковної програми урочистостей існує також і програма державних святкових заходів, які будуть проводитися не лише у Києві, але й по всій території України. Інші релігійні громади також планують провести святкування цього ювілею за своєю окремою програмою. Предстоятелі Помісних Православних Церков прибудуть в Україну за подвійним запрошенням — від Церкви та держави, тому вони будуть брати участь як у суто церковних, так і в державних святкових заходах. Але високі церковні гості погодилися брати участь у державних заходах лише за умови відсутності там представників розкольницьких угруповань.
Останнім часом на телебаченні, по радіо, в газетах, часописах, а також у всесвітній мережі Інтернет було оприлюднене чимало матеріалів, присвячених ювілейним урочистостям. На жаль, нерідко у зазначених засобах масової інформації громадськості подавалася помилкова й недостовірна інформація. Усе це спричинило занепокоєння серед духовенства й віруючих нашої Церкви.
Священний Синод вважає за необхідне наголосити, що для вірних чад Української Православної Церкви незаперечний пріоритет мають церковні урочистості, бо вони передбачають, передусім, відправу святкових богослужінь, хресні ходи тощо. Ми закликаємо Вас долучитися до соборної молитви нашої Церкви у ці святкові дні.
Також наголошуємо, що програма святкових загальноцерковних заходів оприлюднена в офіційних періодичних та електронних виданнях Української Православної Церкви. Усі повідомлення, оприлюднені в інший спосіб, можуть містити в собі недостовірну інформацію. Також треба мати на увазі, що не у всіх святкових заходах, підготовлених центральними та місцевими органами державної влади, наша Церква братиме участь.
Закликаємо вас бути пильними, не дозволяти ввести себе в оману та спровокувати на дії, що можуть дискредитувати святе ім’я Православної Церкви. Закликаємо Вас перебувати у послуху до священноначалля та гуртуватися навколо ієрархії нашої Церкви. Закликаємо виконувати розпорядження Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Священного Синоду та правлячих архієреїв.
Святкування великого ювілею 1020-ліття Хрещення Київської Русі має стати свідоцтвом духовної сили Української Православної Церкви, її входження в міру повного віку Христового (Єф. 4: 13). Бо саме Українська Православна Церква є спадкоємицею Володимирового Хрещення, хранителькою багатовікової духовної традиції, що поєднує східнослов’янські народи з Православним Сходом. Сподіваємося, що цей ювілей стане святом нашої єдності у Спасителі нашому, Господі Ісусі Христі, Йому ж належить усяка слава, честь і поклоніння нині й на віки вічні.

orthodox.org.ua