Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

18.07.2008. КИЇВ. Міністр освіти і науки України обговорив з керівниками Церков проблеми виховання підростаючого покоління та шляхи співпраці

17 липня 2008 року відбулась зустріч Міністра освіти і науки України І.Вакарчука з керівниками християнських Церков України у форматі Наради представників християнських Церков України. На порядок денний зустрічі було винесено важливі актуальні питання щодо виховання дітей та молоді, подолання кризи моральності в українському суспільстві, налагодження задля цього ефективної співпраці Міносвіти з Церквами та релігійними організаціями. Зокрема були обговорені питання подальшого впровадження курсів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх навчальних закладах та можливості співпраці з духовними навчальними закладами для підготовки викладачів таких курсів, державного визнання дипломів духовних навчальних закладів, перспектив більш ефективного залучення потенціалу Церков і релігійних організацій до справи виховання підростаючого покоління, а також питання створення громадської ради з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві освіти і науки, — повідомляє Інститут релігійної свободи.
Керівники Церков подякували Міністерству за зроблені кроки щодо впровадження у загальноосвітніх школах предметів духовно-морального спрямування («Християнської етики» та інших), які за письмовими заявами батьків до керівництва школи можуть викладатися у 5-6 класах будь-якого загальноосвітнього закладу. За свідченнями батьків та самих викладачів результати викладання цих предметів мають величезний позитивний вплив на дітей. Водночас учасники зустрічі були одностайні в тому, що цей процес ще не набув необхідного розмаху по всій Україні, а керівництво багатьох шкіл є упереджено налаштованим щодо духовної складової у вихованні. Окрім цього було Міністерством було підтримано ідею про запровадження предметів духовно-морального спрямування ще в початковій школі (1 – 4 класи) та їх продовження у середній школі з врахуванням вікових особливостей та потреб учнів.
Під час зустрічі народний депутат В.Марущенко представив законопроект щодо надання релігійним організаціям права засновувати навчальні заклади різних форм та рівнів акредитації, співавтором якого він виступає у парламенті. Керівники Церков схвально сприйняли зазначену законодавчу ініціативу, а керівництво Міносвіти визнало актуальність та необхідність вирішення зазначеного питання на законодавчому рівні.
Результатом зустрічі стало ухвалення резолюції, в якій було відзначено про зацікавленість Міносвіти у формуванні в учнівської молоді високих моральних рис та готовність керівників християнських Церков України широко співпрацювати у галузі навчання та виховання учнів. Одним із рішень, зафіксованих у резолюції, було створення при Міністерстві громадської ради з питань співпраці з релігійними організаціями, яка стала б не тільки майданчиком обговорення існуючих проблемних питань в сфері морального виховання дітей та молоді, але б сприяла консолідації зусиль державних органів та релігійної спільноти щодо їх розв’язання.

У зустрічі взяли участь керівники та повноважні представники Української Православної Церкви, Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Римсько-Католицької Церкви в Україні, Всеукраїнського Союзу Об’єднань євангельських християн – баптистів, Церкви християн віри євангельської України, Української Християнської Євангельської Церкви та Братства незалежних церков і місій євангельських християн – баптистів України, а також народний депутат В.Марущенко, представники Інституту релігійної свободи та керівники окремих департаментів та управлінь Міносвіти.