Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

15.07.2008. ВІННИЦЯ. Клірик єпархії освятив пам’ятник жертвам голодомору

Минулого тижня село Воронівці Хмільницького району святкуввало 500-річчя з дня свого заснування. В урочистостях, на запрошення місцевого керівництва та громади, взяв участь настоятель Свято-Вознесенського храму села Уланів протоієрей Ярослав Микитин. Серед учасників святкувань та гостей були губернатор Вінниччини Олександр Домбровський та надзвичайний і повноважний представник республіки Угорщина в Україні Ласло Хорват. Останній прибув сюди для вшанування пам’яті свого великого земляка композитора Ференца Ліста, ім’я якого тісно пов’язане з Воронівцями.
Свого часу на гастролях у Києвi Ференц Лiст познайомився з Каролiною Вiтгенштейн, близька дружба з якою триватиме протягом усього його життя. Саме цiй жiнцi композитор присвятить усi свої симфонiчнi поеми. Каролiна Вiтгенштейн мала маєток на Подiллi у Воронівцях, у якому гостював Ференц Лiст. Саме тут на теми українських народних пiсень “Ой, не ходи, Грицю” та “Вiють вiтри, вiють буйнi” вiн написав п’єси для фортепiано “Українська балада” i “Думка”, якi увiйшли до створеного у 1847-1848 роках циклу “Колоски Вороновиць”. Сьогодні у Воронівцях є вулиця, названа на честь угорського композитора.
В рамках святкувань півтисячолітнього ювілею села Воронівці, їх учасники відзначали й 75-річчя заснування Хмільницького району та згадувал голодомор 30-х років. Цього дня був відкритий пам’ятник жертвам голодомору, який освятив протоієрей Ярослав Микитин.
Протоієрей Ярослав опікується місцевою православною громадою, яка не має власного храму. Воронівський Свято-Покровський храм був зруйнований у безбожні 60-ті роки. У своєму слові після освячення пам’ятника священик наголосив на необхідності пам’ятати про страшні жертви, які приніс наш народ, аби ті страшні часи ніколи не повторилися знову. Те, що пам’ятник розташовпний біля місцевого кладовища, за словами о. Ярослава, спонукатиме воронівчан частіше згадувати загиблих у своїх молитвах до Бога.
Прес-служба Вінницької єпархії