Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

01.07.2008. ЧЕРНІГІВ. Місцеві вандали розтрощили домовий храм на Коропщині

У Пустинно-Рихлівському Свято-Миколаївському монастирі в Коропському районі двоє молодиків – місцеві жителі — жорстоко побили послушників та понівечили все, що знаходилося всередині домового храму.
“Вам тут немає чого робити, забирайтеся геть, це ми тут господарі!”, — з цими словами 25-річні хлопці з’явилися вчора на подвір’ї і спробували вдертися в один з корпусів обителі. Коли двоє послушників, котрі в той час збирали в дворі інструменти (в обителі тривають ремонтні роботи), спробували їм перешкодити, чолов’яги їх побили. Потім місцеві жителі розтрощили все, що знаходилося в Свято-Успенському домовому храмі.
За словами настоятеля, Ігумена Серафіма, вандали познімали ікони, перекинули престол, вибили царські ворота, розкидали на підлозі старовинні книги та речі церковного вжитку, порозривали одежу священників. Одне слово, трощили все, що кидалося в око. Тепер цей храм, в якому зазвичай здійснювали таїнство хрещення, став непридатний для служіння. Свої дії молодики мотивували тим, що раніше в цьому приміщенні був клуб, а ченці, мовляв, його відібрали і тепер молоді немає куди подітися.
“В той час, коли все це сталося, ми закінчували служити Вечірню в Свято-Миколаївському храмі, — розповів о. Серафім. — Почули, як голосно загавкали собаки, хтось пішов глянути, що саме сталося, зрозуміли, що на монастир напали, почали бити в набат, але допомоги не було”. Ця обитель недарма називається Пустинно-Рихлівською, адже знаходиться неподалік села Рихли. Одного з вандалів ченці затримали самі, другого розшукує міліція. На ранок ігумен написав заяву до районного відділу міліції про цей зухвалий напад. Постраждалі послушники перебувають на лікуванні у районній лікарні.
За словами о. Серафіма, підрахувати збитки, що завдали молодики монастирю, дуже складно, адже постраждало не лише облаштування храму, а й старовинні книги та ікони, вартість яких можуть визначити лише мистецтвознавці. А для віруючих людей ці речі взагалі безцінні. Братія монастиря (на цей час у славнозвісній обителі, яка має 400-літню історію, хазяйнують всього троє ченців, котрим допомагають двоє послушників) звертається до православних з проханням про молитовну підтримку. Зателефонувати до Пустинно-Рихлівського Свято-Миколаївського монастиря можна за тел.:8-067-435-71-16.
Прес-служба Чернігівської єпархії