Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

22.06.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив новий храм

У суботу, 21 червня в столиці було освячено храм на честь святителя Петра Могили, Митрополита Київського, який знаходиться за адресою: вулиця Щусєва, 12а. Чин освячення звершив Блаженніший Митрополит Володимир. Йому співслужили: секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, настоятель церкви священик Іоанн Тронько з духовенством, благочинний Центрального храмового округу протоієрей Анатолій Затовський, клірики Центрального благочиння.
Храм святителя Петра Могили розташований в охоронній культурній зоні на Сирці, поблизу пам’ятника жертвам фашистських розстрілів у 1941-1943 роках – військовополоненим футболістам київського «Динамо» та мирним мешканцям Києва. І тому, як пояснив настоятель, було вирішено присвятити храм жертвам нацистського геноциду, зокрема розстріляним у Бабиному Яру киянам. У майбутньому планується будівництво поруч із храмом пам’ятника невинно замученим людям.
Будівництво храму почалося у вересні 2007 року, а закінчилося вже у грудні того ж року, коли й була відправлена перша Божественна літургія в новозбудованій дерев’яній храмовій споруді. До цього віряни збиралися для молитви у наметовому храмі, який стояв на цьому місці з 2000 року.
На урочистому освяченні були присутні парафіяни храму, мешканці навколишніх будинків, а також численні гості парафії, серед яких був і депутат Київської міської ради Олексій Омеляненко, відомий своєю допомогою Українській Православній Церкви в захисті її прав в органах державної влади.
Блаженніший Митрополит Володимир, якого тепло зустріла громада святителя Петра Могили, звернувся до присутніх із словом привітання: «Я радий мати можливість молитися із вами про особливу Божу милість до цього храму. Безсумнівно, в нашому місті з появою ще однієї церкви більше стане тої благодаті, якою Господь наділяє своїх вірних задля їхнього спасіння. Храм — це в першу чергу місце Божої присутності серед людей, і тому ми повинні намагатися завжди бути на богослужінні, якщо в нас є така можливість. Закликаю вас молитися до Божої Матері, до Її святої ікони „Пом’якшення злих сердець”, яку ви дуже шануєте. Богоматір допомагатиме вам у всіх труднощах та скорботах, якщо будете звертатися до Неї в молитві».
Довго люди не хотіли «відпускати» свого улюбленого Архіпастиря, обступивши його й прохаючи благословення і молитви про своїх дітей та близьких. Але, врешті решт, мусили з ним попрощатися, маючи надію, що в майбутньому Блаженніший Митрополит Володимир ще не раз подарує їм можливість спільно предстояти перед Господом в соборній молитві під благодатним заступництвом святителя Петра Могили та спасенним покровом ікони Божої Матері «Пом’якшення злих сердець».
orthodox.org.ua