Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.06.2008. ВІННИЦЯ. Завершили роботу IV науково-освітні Подільські Кирило-Мефодіївські Читання

30 травня у приміщенні Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Тимірязєва проводилися IV науково-освітні Подільські Кирило-Мефодіївські Читання, присвячені 1020-літтю Хрещення Русі та Дням слов’янської писемності і культури «Традиції слов’янських просвітителів св. Кирила і Мефодія і сучасний світ» Організаторами заходу були управління культури і туризмута відділ у справах національностей Вінницької ОДА, Вінницька єпархія УПЦ та Російсько-український культурно-просвітницький центр «Соотечественники».
За традицією, Читання розпочались молитвою. Архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон відправив молебень Рівноапостольним Кирилу і Мефодію перед барельєфом святим роботи відомого російського майстра В. Кликова, встановленим на фасадній стіні обласної наукової бібліотеки. Владика також взяв участь у роботі Читань і виступив з вітальним словом та доповіддю про значення подвигу святих рівноапостольних братів для культури, освіти і науки слов’янських народів.
Говорячи про сьогодення, архіпастир відзначив необхідність збереження традицій нашого народу, побудованих на православній вірі і християнській моралі, для стримання процесів глобалізації, яка в свою чергу приносить уніфікацію культури і віри, та секуляризації, тобто підміни духовних цінностей матеріальними. Слова владики найшли своє продовження й у виступах інших учасників Читань, серед яких слід відзначити доповідь С. Царенка «Словенскьий вінок Європи», О. Пономарьова «Искусство и искус».В. Синиціна «Духовність як зміст освіти у вітчизняній культурі» та інші.
Архієпископ Симеон після свого виступу отримав в подарунок від організаторів книги про храми України та про видатних подолян, які зробили вагомий внесок у збереження культурних і духовних цінностей нашого народу.
Окрасою читань були виступи на них творчого колективу вінницької приватної школи АІСТ, та дитячого хору Спасо-Преображенського кафедрального собору, які виконали як духовні, так і народні музичні твори.
За результатами роботи IV Подільський Кирило-Мефодіївських читань була видана збірка Константинополь, в яку увійшли кращі доповіді її учасників.