Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.05.2008. ОВРУЧ. Блаженніший Митрополит Володимир з архіпастирським візитом відвідав Овруцьку єпархію

В день 330-річчя перенесення чесних мощей преподобномученика Макарія, архімандрита Овруцького, з Канева до Овруча, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир очолив в Овруцькій єпархії ювілейні урочистості з нагоди свята.
Вранці Предстоятеля при в’їзді до Овруцького району Житомирської області зустрічали архієпископ Овруцький і Коростенський Віссаріон та керівники області й міста.
Прибувши до Овруча, Митрополит Володимир звершив чин освячення пам’ятника преподобномученику Макарію, встановленого неподалік від Свято-Василівського жіночого монастиря міста. Після богослужіння Блаженніший Владика поклав до монумента квіти.
У 2007 році була створена робоча група з питань будівництва пам’ятника та підготовлене письмове звернення до керівників підприємств і мешканців міста про надання благодійної допомоги на його побудову. За півтора року були зібрані кошти для виготовлення та встановлення монумента, який освятив Блаженніший Митрополит Володимир.
Кульмінацією святкування стало звершення Божественної літургії Предстоятелем Української Православної Церкви на площі перед Свято-Василівським храмом. Його Блаженству співслужили: митрополит Луцький і Волинський Нифонт, архієпископи: Черкаський і Канівський Софроній, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Львівський і Галицький Августин, Сарненський і Поліський Анатолій, єпископи: Ніжинський і Прилуцький Іриней, Переяслав-Хмельницький Олександр, а також священики єпархії.
Свято-Василівський храм побудований святим рівноапостольним князем Володимиром (у хрещенні — Василій) у 997 році на честь свого небесного покровителя святителя Василія Великого. Побудову кам’яного храму датують ХІІ століттям. Тоді ж у ньому з’явилися унікальні фрески, які й досі прикрашають храмові склепіння. Після богослужіння біля пам’ятника святому Макарію був звершений молебень преподобномученику. Крім того, Архіпастир вручив деяким благодійникам церковні нагороди. Так, губернатор Житомирської області Юрій Забела нагороджений орденом рівноапостольного князя Володимира, мер міста Овруч Валерій Шваб — орденом преподобного Нестора Літописця.
Керуючий Овруцькою єпархією архієпископ Віссаріон подякував Блаженнішому Митрополитові Володимиру за відвідання Овруча та першосвятительські молитви за народ Божий, а на згадку про ювілей подарував ікону преподобномученика Макарія.
У зверненні до віруючих Першосвятитель зазначив: «Висловлюю вам щиру подяку за те, що ви шануєте свого земляка. Я вітаю вас із святом на честь преподобномученика Макарія, якого знають усі віруючі й вшановують його пам’ять. Нехай його святими молитвами Господь зберігає у спокої та благородному труді наших добрих людей».
За словами Митрополита Володимира, «мученики проливають кров, віддають своє життя за віру, за Христа, тому народ шанує їх як героїв, які показують приклад любові до Бога і до ближнього».
Після цього Архіпастир звершив закладку храму та освячення місця під будівництво церкви на честь великомученика і цілителя Пантелеімона, що знаходитиметься на території Овруцької центральної районної лікарні. Наприкінці зустрічі Архіпастир благословив присутніх, зокрема співробітників лікарні та пацієнтів, іконками Пресвятої Богородиці. Крім того, Предстоятель Української Православної Церкви відвідав цього дня друге кафедральне місто ― Коростень. На центральній площі Блаженніший Владика поклав квіти до пам’ятника Покрові Пресвятої Богородиці, після чого привітав присутніх зі світлими днями Великодня та побажав усім покрову й допомоги Божої Матері, Яка має особливу благодать від Ісуса Христа.
orthodox.org.ua