Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.05.2008. ПОЛТАВА. Всеукраїнський хресний хід пройшов територією Полтавщини

За благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, у Полтаві відбулись перші урочистості з нагоди святкування 1020-річчя Хрещення Русі.
В цей день вулицями міста пройшов Всеукраїнський Хресний хід. Духовенство та миряни на чолі з своїм архіпастирем зустрічали святині, що прибули з Хресним ходом біля Свято-Пантелеймонівської церкви Полтави. До Полтави прибули Зимненська та Успенська ікона Божої Матері, частки мощів святого рівноапостольного князя Володимира, преподобного Агапіта, лікаря Печерського, ікона святителя. Феодосія Чернігівського з часткою його святих мощів. Разом з цими святинями Хресною ходою Полтавою пронесли список Горбанівської ікони Божої Матері та ікону Преподобномученика Макарія, Канівського, Переяславського чудотворця, на честь якого освячений головний Престол кафедрального Собору Полтави, і день пам’яті якого святкується наступного дня.
Після зустрічі святинь, біля Пантелеймонівського храму відбувся урочистий молебень, який очолив Високопреосвященніший архієпископ Полтавський і Миргородський Филип у співслужінні духовенства кафедрального міста та районних центрів. По завершенні молебню керуючий єпархією звернувся до присутніх з словами привітання з приводу святкування річниці Хрещення Русі. Владика наголосив на значимість та величність події, яка сталась 1020 років тому. Після цього з пасхальними піснеспівами багатолюдний Хресний хід пройшов центральними вулицями міста до Свято-Макаріївського кафедрального собору. Одразу після завершення Хресного ходу в кафедральному соборі розпочалось урочиста всеношна, з нагоди Престольного свята – дня пам’яті Преподобномученика Макарія. Після читання Євангелія на утрені владика помазував віруючих святим єлеєм . До пізнього вечора прибували віруючі до храму, щоб вклонитись святиням. Увечері цього дня на співочому полі Марусі Чурай відбувся святковий концерт. У заході взяли участь Олег Карамазов (група «Брати Карамазови»), Юрій Шевчук (група «ДДТ»), Олег Собчук (група «С.К.А.Й»). Відкрив вечір православний богослов диякон Андрій Кураєв.
Прес-служба Полтавської єпархії