Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

16.05.2008. ЧЕРНІГІВ. Оргкомітет міста обговорив план святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі

У Чернігівській обласній державній адміністрації пройшло засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 1020-річчя Хрещення Київської Русі. Окрім представників державної влади, в обговоренні плану святкувань взяли участь начальники управлінь облдержадміністрації, священнослужителі, краєзнавці, журналісти. Чернігівське єпархіальне управління представляв секретар отець Федір Мандзюк.
Відкриваючи зустріч, перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Черниш наголосив: «Відзначення 1020-річчя Хрещення Київської Русі є важливою подією в духовному житті України й області. Ми будуємо і будуватимемо Україну з Богом, а православна Церква — носій духовності і традицій нашого народу. Я переконаний, що святкування 1020-річчя Хрещення Русі сприятиме подальшому утвердженню християнських цінностей у нашому суспільстві».
З нагоди 1020-річчя запланована низка заходів, і перший із них відбудеться вже 18 травня, – повідомив секретар єпархіального управління УПЦ. – У міському палаці культури і мистецтв пройде урочистий концерт з цієї нагоди, підготовлений силами духовенства і парафіян».
Наступним заходом стане хресний хід, що пройде вулицями Чернігова 29 травня. Цього дня із Сумської єпархії буде привезена часточка мощей рівноапостольного князя Володимира та святого Климента, папи Римського. Деякий час святині знаходитимуться у Свято-Троїцькому соборі, де до них зможуть прикластися віряни. В обласному центрі з молоддю та представниками громадськості спілкуватиметься викладач Московської духовної академії, відомий місіонер диякон Андрій Кураєв. До того ж, на одному з майданчиків міста відбудеться концерт відомої рок-групи «ДДТ», засновник якої – Юрій Шевчук.
Згідно з планом заходів щодо святкування ювілею Хрещення Русі в області, передбачено: проведення в навчальних закладах тематичних уроків з історії християнства в області та Україні з метою виховання у молоді почуття поваги до духовної спадщини українського народу; виконання реставраційних і будівельних робіт на таких об’єктах, як Благовіщенський собор і Спасо-Преображенська церква (м. Ніжин), Іллінська церква (смт. Короп), Свято-Троїцька церква (с. Бігач Менського району), Георгіївська церква (с. Седнів), Свято-Воскресенська та Свято-Покровська церкви (смт. Батурин).
Настоятель парафії Святого Духа Римо-католицької громади отець Генріх Камінський зазначив, що його парафіяни хотіли б долучитися до святкування, адже на час Хрещення Русі апостольська церква була ще єдиною. Зокрема, католики мають намір взяти участь у хресному ході, спільному молебні й таким чином вшанувати прибуття мощей князя Володимира та папи Климента. «Відзначення 1020-річчя Хрещення Русі на такому високому рівні – це добрий знак», – вважає отець Генріх.
Представники однієї з протестантських конфесій запропонували подарувати навчальним закладам християнську літературу.