Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

13.05.2008. ЛОНДОН. В Англії відбулася презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія

За благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира розпочався візит представників Української Православної Церкви до Великобританії. Мета поїздки — презентація факсимільного видання Пересопницького Євангелія в найвідоміших академічних центрах Сполученого Королівства. До складу делегації Української Православної Церкви увійшли: намісник Глинської пустині архієпископ Конотопський і Глухівський Лука, ректор Київських духовних академії та семінарії єпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архімандрит Кирил (Говорун), настоятелька Одеського Свято-Успенського жіночого монастиря ігуменя Серафима (Шевчик), директор Інституту археології НАНУ академік Петро Толочко, архідиякон Євгеній Радзиховський, голова видавництва «АДЕФ-Україна» Ігор Шпак, а також його виконавчий директор Ала Істоміна. У день прильоту делегації до Великобританії, відбулася презентація Пересопниці в Оксфордському університеті. Захід пройшов в одній з найстаріших будівель університету, яка ще з XV століття слугувала приміщенням Богословського факультету. Презентацію було влаштовано центральною – так званою Бодлеянською – бібліотекою Оксфордського університету. Бодлеянську бібліотеку під час презентації представляв її асоціативний директор Річард Овенден. Окрім цього на зустрічі були присутні представники академічної спільноти Оксфорда і студенти, а також православні ієрархи — митрополит Діоклійський Каліст та єпископ Сурожський Єлисей.
Під час презентації голова української делегації, архієпископ Лука, привітав присутніх від імені Блаженнішого Митрополита Володимира, а також розповів про Пересопницьке Євангеліє та його значення для української і світової культури. Більш детально про історію виникнення та збереження цієї пам’ятки доповів академік Толочко. Після цього від імені Бодлеянської бібліотеки слово взяв її асоціативний директор Річард Овенден, який подякував делегації Української Православної Церкви за цінний дарунок. За його словами, відтепер усі бажаючі зможуть краще ознайомитися з культурним і духовним спадком України, а саме Євангеліє стане однією з прикрас одинадцятімільйонної колекції Оксфордської бібліотеки. Після цього привітання архієпископ Лука урочисто передав пану Овендену примірник Пересопницького Євангелія. Потім присутні проглянули відеофільм про Пересопницьке Євангеліє, знятий телекомпанією «Глас» спеціально для презентацій у Великобританії.
Насамкінець присутніх привітав генеральний секретар Співдружності святого Албанія і Сергія священик Оксфордської парафії Сурожської єпархії отець Стівен Платт. Він розповів про Співдружність, яка вже понад вісімдесяти років об’єднує представників Православної та Англіканської Церков у Великобританії, дозволяючи їм глибше вивчати традиції одна одної. Після завершення презентації пан Овенден провів для представників Української Православної Церкви екскурсію по Бодлеянській бібліотеці.
Увечері на честь делегації Української Православної Церкви Співдружністю святого Албанія і Сергія було влаштовано прийом, на який були запрошені професори, викладачі і студенти Оксфордського університету.

Фото orthodox.org.ua