Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

08.05.2008. КИЇВ. Відбулось засідання Священного Синоду УПЦ

У резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви відбулося чергове засідання Священного Синоду, яке очолив Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир.
В роботі Синоду прийняли участь митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел, митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим, Керуючий справами УПЦ архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, а також єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан. Під час засідання був заслуханий рапорт голови Синодальної комісії УПЦ із канонізації святих архієпископа Криворізького і Нікопольського Єфрема про причислення до лику місцешанованих святих Київської єпархії – настоятельки Арзамаської Олексіївської громади схимонахині Олімпіади (Стригальової) (6/19 серпня 1828 року), Хустської єпархії – архімандрита Іова (Кундрі) (28. 07. 1985 року), насельників Мгарського монастиря, які постраждали в роки гонінь на Святу Церкву, а також подвижників благочестя, які подвизалися в Різдва Пресвятої Богородиці Глинській пустині.
Священний Синод також затвердив титул правлячих архієреїв Кременчуцької єпархії – «Кременчуцький і Лубенський». Було прийняте рішення про звільнення з посади голови Навчального комітету при Священному Синоді УПЦ митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела. На цю посаду призначено ректора Київських духовних академії та семінарії єпископа Бориспільського Антонія. Головою Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ призначено єпископа Кременчуцького і Лубенського Євлогія. Розглянуто питання про реорганізацію Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ. З посади голови відділу був звільнений архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, а з структури відділу було виділено Синодальний відділ місіонерства, який очолив архієпископ Полтавський Филип та Синодальний відділ релігійної освіти і катехізації, який очолив архієпископ Криворізький Єфрем. Головою Синодальної комісії УПЦ по канонізації святих, замість архієпископа Єфрема був призначений архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн. Священний Синод задовольнив прохання єпископа Контопського і Глухівського Інокентія (Шестопаль) про почислення його заштат. Місцем перебування владики Інокентія було призначено Свято-Успенську Святогірську Лавру. Єпископом Конотопським і Глухівським Священний Синод призначив намісника ставропігійної Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині архієпископа Васильківського Луку (Коваленка), звільнивши його з посади вікарія Київської Митрополії та залишивши за ним посаду намісника Глинської обителі. Синод прийняв рішення про розподіл Черкаської єпархії – шляхом виділення з неї була утворена Уманська єпархія. У Черкаській єпархії залишилися місто Черкаси та наступні райони області: Городищенський, Драбівський, Золотоніський, Кам’янський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Смілянський, Черкаський, Чигиринський, Чорнобаївський, Шполянський.
До Уманської єпархії було віднесено наступні Жашківський, Звенигородський, Лисянський, Маньківський, Монастирищенський, Тальнівський, Уманський, Христинівський райони Черкаської області.
За правлячим архієреєм Черкаської єпархії залишився титул «Черкаський і Канівський». Архіпастир Уманської єпархії буде іменуватися «Уманський і Звенигородський». Управління Черкаською єпархією залишилося за архієпископом Софронієм (Дмитруком), а єпископом Уманським і Звенигородським призначено клірика Одеської єпархії архімандрита Антонія (Боровика).
На сьогоднішньому засіданні Синоду були заслухані звіт Комісії, а також пояснення правлячого архієрея Сумської єпархії єпископа Сумського і Охтирського Іларія та також колишнього настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору міста Суми протоієрея Георгія Бавикіна. Синод прийняв рішення наступного змісту: «В Ім’я Воскреслого Спасителя закликати обидві сторони до примирення на взаємоприйнятних умовах. У разі продовження конфлікту прийняти відповідні рішення Священного Синоду, на підставі канонічних правил Православної Церкви».
На чергове засідання Священний Синод постановив викликати наступних архієреїв: митрополита Дніпропетровського і Павлоградького Іринея, архієпископа Кам’янець-Подільського і Городокського Феодора та єпископа Олександрійського і Світловодського Пантелеімона.

Фото orthodox.org.ua