Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

В Священном Синоде УПЦ

19.04.2008. КИЇВ. Відбулося засідання Священного Синоду УПЦ
У Синодальному залі Київської Митрополії відбулось засідання Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України. У засіданні Священного Синоду взяли участь митрополит Луганський і Алчевський Іоанникій, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим, єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан, архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Керуючий справами УПЦ.
Священний Синод прийняв Звернення до повноти Української Православної Церкви з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі.
На Священному Синоді було затверджено орден Української Православної Церкви „1020-річчя Хрещення Русі”.
Синод заслухав рапорт митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона, відповідального перед Священним Синодом за хід робіт по будівництву у м. Києві кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, про зміну кандидатури генерального проектувальника та ескізного проекту цього собору та благословив представлений архітектурною майстернею „ВІСАК” ескізний проект для оформлення відповідної документації.
Згідно рапорту єпископа Бориспільського Антонія, вікарія Київської Митрополії, голови Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ, про затвердження складу комісії та Положення про Богословсько-канонічну комісію при Священному Синоді УПЦ Синод затвердив Положення про Богословсько-канонічну комісію при Священному Синоді УПЦ та склад Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ.
Для поліпшення видавничої діяльності Української Православної Церкви Синод ухвалив:
1. Відновити Видавничий відділ Київської Митрополії як окрему Синодальну установу Української Православної Церкви, з функціями видання неперіодичної літератури.
2. Перейменувати Видавничий відділ Київської Митрополії на Видавничий відділ Української Православної Церкви.
3. Покласти на Видавничий відділ Української Православної Церкви функції координації регіональних та інших церковних видавничих програм.
4. Доручити Видавничому відділу Української Православної Церкви у співпраці з Київською Духовною Академією та Богословсько-канонічною комісією при Священному Синоді Української Православної Церкви здійснення обов’язкової богословської та літературної експертизи видань, що пропонуються до друку з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви.
5. Призначити керівником Видавничого відділу Української Православної Церкви протоієрея Володимира Савельєва.
Священний Синод благословив створення Синодального відділу УПЦ „Місія „Церква і культура” та призначив його головою настоятельку Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря м. Одеси ігуменю Серафиму (Шевчик).
З метою вдосконалення інформаційної політики Української Православної Церкви Синод ухвалив:
1. Підпорядкувати всі загальноукраїнські офіційні ЗМІ Української Православної Церкви Синодальному відділу «Місія духовної просвіти», на який покласти функції редагування та випуску цих ЗМІ, координації редакційних політик неофіційних та регіональних церковних ЗМІ, співпрацю зі світськими ЗМІ. У зв’язку з цим здійснити відповідну внутрішню реорганізацію Синодального відділу «Місія духовної просвіти».
2. Включити до складу Синодального відділу «Місія духовної просвіти» Прес-службу Української Православної Церкви.
3. Загальноукраїнськими офіційними ЗМІ Української Православної Церкви вважати: інтернет-сторінку «Українська Православна Церква», що має адресу http://orthodox.org.ua, газету «Церковна православна газета» і журнал «Православний вісник». Перелік цих ЗМІ може бути розширений.
4. Вилучити з числа функцій Синодального відділу «Місія духовної просвіти» такі, що пов’язані з виданням неперіодичної літератури, передавши їх Видавничому відділу Української Православної Церкви.
Рішенням Синоду було відновлено роботу Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви, вилучивши його зі складу Управління справами УПЦ. Головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви призначено ігумена Кирила (Говоруна).
Відносно застосування церковних стягнень правлячими архієреями УПЦ до кліриків своїх єпархій Синод ухвалив, що правлячі архієреї за певні порушення церковно-дисциплінарних норм мають право застосовувати церковні стягнення до кліриків своїх єпархій аж до заборони у священнослужінні. Рішення про позбавлення кліриків священного сану приймається Священним Синодом на підставі рапорту правлячого архієрея.
Священний Синод звільнив ігумена Климента (Вечерю) з посади намісника Спасо-Преображенського чоловічого монастиря с. Нещерів Обухівського району Київської області. Намісником цього монастиря було затверджено архімандрита Іону (Черепанова) за сумісництвом.
Згідно рапортів митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона:
– настоятелькою Свято-Іверського жіночого монастиря, що в місті Донецьку, затверджено монахиню Михаїлу (Шевченко) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою;
– настоятелькою Свято-Миколаївського жіночого монастиря, що в с. Микільське Волновахського району Донецької області, затверджено монахиню Анну (Морозову) з возведенням її в сан ігумені та возложенням наперсного хреста за посадою.
Згідно рапортів єпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора:
– намісником чоловічого монастиря на честь святого великомученика Пантелеімона, що в с. Осій-Кам’янка Іршавського району Закарпатської області, затверджено ієромонаха Євфимія (Стрипського) з возведенням його в сан ігумена;
– намісником чоловічого монастиря на честь Казанської Ікони Божої Матері, що в с. Тишів Воловецького району Закарпатської області, затверджено ігумена Корнілія (Маскаля) з возведенням його в сан архімандрита.
Синод благословив відкриття чоловічого монастиря на честь ікони Божої Матері „Живоносне Джерело” в м. Бориспіль Київської області, Свято-Стефанівського жіночого монастиря в с. Степанівка Олександрівського району Донецької області, а також Свято-Іоанно-Предтечинського чоловічого монастиря в с. Велика Калинівка Хмельницької області, намісником якого затверджено ігумена Іова (Невідомського).
Прийнято рішення про відкриття Львівських богословських курсів, ректором яких призначено протоієрея Николая Баранова.
На прохання єпископа Ніжинського і Батуринського Іринея змінено титул правлячих архієреїв Ніжинської єпархії на „Ніжинський і Прилуцький”.
Священний Синод включив до складу Бердянської єпархії Приазовський і Акімовський райони Запорізької області, вилучивши їх зі складу Запорізької єпархії.
Заслухавши доповідь Керуючого справами Української Православної Церкви архієпископа Білоцерківського і Богуславського Митрофана про звернення, яке поступило від пана В.В. Каурова, Синод ухвалив:
1. Схвально прийняти звернення пана В.В. Каурова як знак його примирення з Церквою.
2. Рекомендувати змінити назву громадської організації «Союз православних громадян України» на таку, яка б відбивала громадський, а не церковний характер цієї організації.
3. Закликати всі мирянські організації, які діють за благословенням ієрархів або Предстоятеля Української Православної Церкви, здійснювати свою місію у повній відповідності до Статуту про управління Української Православної Церкви, власних статутів та у послуху до церковного священноначалія, від якого вони отримали благословення на свою діяльність.
Синод ухвалив відмовитись від участі єпископату та кліриків УПЦ у виборах в місцеві органи самоврядування всіх рівнів з міркувань пастирського характеру та благословив налагодити системне співробітництво з впливовими політичними партіями та блоками для захисту церковних інтересів в місцевих органах влади.
На увагу до рапорту голови Синодальної комісії по канонізації святих УПЦ архієпископа Криворізького і Нікопольського Єфрема Священний Синод ухвалив наступне:
– матеріали по канонізації Митрополита Тобольского Павла (Конюскевича) і Митрополита Київського і Галицького Філарета (Амфітеатрова) направити на розгляд Його Святості, Святішого Алексія ІІ, Патріарха Московського і всієї Русі, для подальшого прославлення і загальноцерковного шанування;
– благословив причислення до лику місцевошанованих святих Кременчуцької єпархії колишню настоятельку Козельщанського Різдва Пресвятої Богородиці жіночого монастиря ігуменю Олімпіаду (Вербецьку) (+2. 06. 1938 р.);
– благословив причислення до лику місцевошанованих святих Одеської єпархії священика Феодосія Левицького (+22. 03. 1954 р.);
– благословив причислення до лику місцевошанованих святих Сімферопольської єпархії Архієпископа Таврійського Гурія (Карпова) (+17. 03. 1882 р.);
– благословив причислення до лику місцевошанованих святих Херсонської єпархії архімандрита Варсонофія (Юрченка) (+17. 10. 1954 р.);
– благословив причислення до лику місцевошанованих святих Київської єпархії засновницю Свято-Введенського монастиря м. Києва монахині Димитри (Єгорової) (+9. 03. 1878 р.);
– благословив причислення до лику місцевошанованих святих Миколаївської єпархії священика Сергія Штенка та мирян Прохора Бунчука і Кирила Приймака, які прийняли мученицьку кончину в роки гонінь на Святу Церкву.