Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Хроника служения Предстоятеля УПЦ

07.04.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив святкове богослужіння
Свято Благовіщення у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі традиційно є особливим. Преподобним Феодосієм Печерським в ХІ столітті було створено Благовіщенську церкву у Дальніх печерах. Протягом століть у цьому храмі щоденно звершувалась Божественна літургія.
Цього року святкове богослужіння в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври звершив Блаженніший Митрополит Володимир у співслужінні архієпископа Вишгородського Павла та єпископів Бориспільського Антонія і Переяслав-Хмельницького Олександра. Служба проходила у супроводі молитовного співу хору Київської духовної академії та Митрополичого хору під керівництвом Михайла Литвиненка. Багато богомольців причастились Святих Христових Таїн.

09.04.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся із представниками Ради земляцтв
У резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви, що у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з представниками Ради земляцтв областей України у столиці. У заході також взяли участь ректор Київських духовних шкіл єпископ Бориспільський Антоній та секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр. На початку зустрічі Його Блаженству були представлені керівники земляцтв, які живуть і працюють у Києві, та надана інформація про їх громадську і благодійну діяльність. Після цього архіпастир звернувся до гостей із промовою. «Нас радує таке широке представництво, і думаю, що ця організація солідна та стоїть на варті нашого національної, громадянської і церковної єдності, бо сила в єднанні – так було і так завжди буде. У нас є цілий ряд можливостей цю єдність не тільки оберігати, а примножувати, перш за все своєю поведінкою та життям», —сказав він зокрема.
Також Першосвятитель відзначив церковними нагородами керівників деяких регіональних земляцьких осередків. Голова Донецької асоціації Віктор Ляшко був нагороджений орденом рівноапостольного князя Володимира, Данило Кудельчук (Волинське земляцтво) — орденом преподобного Нестора Літописця, Марина Бурмака (Полтавське) — орденом святої праведної Анни, Михайло Гап’юк (Тернопільське) — орденом преподобного Іллі Муромця, Володимир Романюк (Одеське) — орденом преподобного Іллі Муромця.
Гості подякували Блаженнішому Владиці за високі нагороди, а Предстоятель, у свою чергу, привітав їх і побажав успіхів у майбутніх трудах.

15.04.2008. МОСКВА. Архиерейский Собор Русской Православной Церкви пройдет с 24 по 29 июня в Москве
Соответствующее постановление принято на Священном Синоде РПЦ. Для участия в Архиерейском Соборе приглашаются епархиальные архиереи, викарные архиереи, возглавляющие синодальные учреждения и духовные академии или имеющие каноническую юрисдикцию над подведомственными им приходами. Иные викарные епископы приглашаются для участия в заседаниях Архиерейского Собора, но не имеют права участвовать в голосовании. Принято также решение совместить общецерковное празднование 1020-летия Крещения Руси с проведением Собора.

15.04.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ направив привітання Блаженнішому Саві, Митрополиту Варшавському і всієї Польщі, з нагоди його 70-річчя
У привітанні говориться:
«Ваше Блаженство!
У день Вашого 70-ліття від імені всієї повноти Української Православної Церкви щиро вітаю Вас із визначною датою у Вашому житті.
З юних років Ви обрали шлях служіння Богу і Його Святій Церкві, бажаючи стати пастирем стада Христового. Пам’ятаючи настанову апостола Павла пастирям вникати у вчення Христове, щоб спасти себе і тих, які їх слухають (1 Тим. 4. 16), Ви доклали усіх зусиль, щоб отримати якісну богословську освіту як на Батьківщині, так і в інших відомих закладах православного світу. Прийнявши священний, а згодом і архієрейський сан, Ви поєднували архіпастирське служіння з викладацькою діяльністю. Мені приємно відзначити, що любов до богослов’я Ви зберегли на все життя, адже будучи Предстоятелем Церкви, Ви не залишаєте викладацької діяльності, виховуючи нове покоління священнослужителів. Промислом Божим Ви були поставлені пасти Церкву Господа і Бога (Діян. 20, 28) на благословенній польській землі. Сьогодні без перебільшення можу сказати, що з Вашим обранням на Предстоятельське служіння в історії Польської Православної Церкви відкрилася нова сторінка. За роки Вашого Предстоятельства став більш чутним голос Православної Церкви в польському суспільстві. Під Вашим проводом Польська Церква успішно звершує своє служіння в середовищі молоді та у Збройних силах.
Ваше особисте свято Ви зустрічаєте як Предстоятель Польської Православної Церкви, яка тісно пов’язана з Православною Церквою в Україні. Значна частина віруючих Польської Церкви є етнічними українцями, і нам приємно відмітити, що у Вашому лиці знаходять отця і пастиря, за яким вони йдуть, бо знають його голос (Ін. 10, 4).
Мені також приємно свідчити про традиційно теплі стосунки між нашими Церквами, в чому ми мали можливість ще раз переконатися під час недавнього візиту до Варшави.
Ваше Блаженство!
Ще раз вітаю Вас з 70-літтям, бажаю Вам всезміцнюючої Божої допомоги у нелегкому Предстоятельському служінні, міцного здоров’я, духовної радості, зміцнення та примноження богохранимої пастви во славу Святого Православ’я.
Многії і благії Вам літа!
З братньою любов’ю во Христі
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви»

18.04.2008. МОСКВА. Святіший Патріарх Алексій ІІ очолить ювілейні урочистості в Києві
Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ не був в Україні з 1997 року. «Слід проаналізувати, що ми мали, коли святкували 1000-ліття Хрещення Русі, і те, що маємо тепер, через 20 років» – сказав Предстоятель РПЦ. «За ці роки відбулося багато змін в духовному житті. Проте, Київ на віки залишиться святим містом для росіян, українців і білорусів, тому що в Києві, у дніпровській купелі звершилося Хрещення Русі. Всі ми є духовними нащадками святого рівноапостольного князя Володимира – нашого спільного Хрестителя».
У лютому цього року Президенти України та Росії обговорювали у Москві питання проведення спільних урочистостей у зв’язку з річницею Хрещення Русі. 21 лютого 2008 року це питання було предметом обговорення під час зустрічі Віктора Ющенка з Патріархом Алексієм ІІ, саме тоді Президент України запросив Святішого Патріарха відвідати Україну.

24.04.2008. КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви звершив богослужіння у дерев’яному храмі Всіх святих
У Великий Четвер Блаженніший Митрополит Володимир звершив вечірню та Літургію свт. Василія Великого в дерев’яному храмі Всіх святих, який знаходиться на території комплексу кафедрального собору Воскресіння Христового в Києві. Його Блаженству співслужили ректор Київських духовних академії й семінарії єпископ Бориспільський Антоній і секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
Під час богослужіння на малому вході Предстоятель Української Православної Церкви вручив окремим священнослужителям богослужбові нагороди. Зокрема, Архіпастир відзначив намісника Городницького Свято-Георгіївського ставропігійного монастиря (Житомирська область) архімандрита Олександра (Нестерчука), який за багаторічне й жертовне пастирське служіння одержав право звершувати богослужіння в митрі з хрестом, використовувати єпископський жезл із сулком, а також служити на орлеці. Настоятель храму на честь Києво-Братської ікони Божої Матері (село Горенка Святошинського району Київської області) ігумен Ахила (Шахтарин) був возведений у сан архімандрита. Після Божественної літургії Первосвятитель звернувся до віруючих зі словом, у якому розповів про Таїнство Євхаристії та привітав парафіян із першою Літургією в новоосвяченому храмі.

05.05.2008. ПОЧАЇВ (ТЕРНОПІЛЬСЬКА ОБЛАСТЬ). Предстоятель УПЦ відслужив богослужіння у Почаївській Лаврі
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир з архіпастирським візитом відвідав Свято-Успенську Почаївську Лавру. Його Блаженство вклонився святиням монастиря – стопі Пресвятої Богородиці, чесним мощам преподобних Іова та Амфілохія Почаївських. Після цього Митрополит Київський звершив Божественну літургію в Свято-Успенському соборі Лаври. За богослужінням Блаженнішому Володимиру співслужили архієпископ Миколаївський і Вознесенський Питирим, намісник Почаївської обителі архієпископ Почаївський Володимир та єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, а також насельники монастиря в священному сані. Під час богослужіння Блаженніший Митрополит Володимир возвів у сан архімандрита секретаря духовного собору ігумена Іосифа (Лєсніка), а благочинний Свято-Духівського скиту обителі ієромонах Ємельян (Бозадж) отримав право носіння золотого хреста.
Предстоятель Церкви також ознайомився зі станом справ та діяльності монастиря.

06.05.2008. КИЇВ. Нагороджено священнослужителів Київської єпархії
На другий день Великодніх свят Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир згідно з усталеною традицією вручав нагороди священнослужителям Київської єпархії. Церемонія нагородження проходила в Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.
У сан протоієрея були возведені священик Михаїл Штирбул, благочинний Північного округу священик Тимофій Костюченко, священик Андрій Миткалик, священик Миколай Різун, священик Владислав Добридень, священик Нестор Коломієць, священик Віталій Гуменюк, священик В’ячеслав Крамаренко, священик Олександр Іванов, священик Геннадій Батенко.
Сайт Киевской Митрополии

08.05.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію у храмі на Оболоні
У день пам’яті святого мученика Валентина Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію у храмі на честь Різдва Христового, що в Оболонському районі столиці. За богослужінням Його Блаженству співслужили намісник Києво-Печерської Лаври архієпископ Вишгородський Павел і єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
Після богослужіння Архіпастир привітав віруючих зі святом Воскресіння Христового. Ініціатора будівництва народного архітектора України і президента корпорації «Столиця» Валентина Михайловича Ісака Блаженніший Владика привітав з днем Ангела, а також нагородив орденом рівноапостольного князя Володимира I ступеня та подарував йому ікону Христа Спасителя. Усіх присутніх парафіян Архіпастир благословив іконками Воскресіння Христового.

13.05.2008. КИЕВ. Предстоятель УПЦ Митрополит Владимир поздравил участников Международного фестиваля «Благодатное Небо»
11 мая в Киеве завершил свою работу первый тур Международного православного фестиваля авторской песни «Благодатное Небо».
В концертном зале Центрального дома художника состоялся заключительный гала-концерт фестиваля. Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины Владимир обратился к собравшимся со словами приветствия: «Радостно видеть, что вновь в пасхальные дни православная молодежь со всей Украины и из-за рубежа собирается в Киеве, чтобы прославить и воспеть Господа своими талантами, своим творчеством. Утешительно и отрадно констатировать факт, свидетелем которому все мы сегодня являемся, – современная молодежь имеет теперь все возможности для реализации своих творческих даров в лоне Святой Православной Церкви. Пусть Господь благословляет вас, дорогие братья и сестры, в вашем поистине высоком и достойном служении Церкви и людям».
Предстоятель Украинской Православной Церкви вручил участникам и победителям конкурсной программы фестиваля памятные призы и дипломы. Так, в номинации «Автор песен на чужие стихи» (композитор) победителем-лауреатом стала Ольга Братчина (г. Санкт-Петербург, Россия), в номинации «Автор текстов песен» дипломантом II степени стала Юлия Морозюк (г. Киев), в номинации «Музыкальный коллектив» (дуэт, ансамбль) дипломантом I степени стал ансамбль «Фавор» (г. Саратов, Россия), II степени – ансамбль «Пасхалия» (г. Киев). В номинации «Автор-исполнитель» (стихи и музыка автора) дипломантами стали Олег Ларюшин (г. Киев), Марианна Мищенко (г. Киев), Владимир Пироженко (г. Вышгород) и Александр Барбаш (г. Чернигов). Благодарностей за личный вклад в развитие православной авторской песни были удостоены почетный гость фестиваля поэт Ю. Титов (г. Киев), автор текстов православных песен Л. Херувимская (г. Киев), композитор О. Дориченко (г. Киев), автор-исполнитель А. Кириллов (г. Саратов, Россия), композитор, пианист, заслуженный деятель искусств Украины С. Бедусенко, мультиинструменталист Э. Сухарь (г. Кишинев, Молдова), ансамбль «Благочестие» (г. Харьков).
В ходе гала-концерта прозвучали православные песни в авторском исполнении лауреатов, дипломантов, членов жюри и почетных гостей фестиваля «Благодатное Небо».