Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.04.2008. ТУЛЬЧИН. Владика Іонафан підтримав парафіян Жежелева

Архієпископ Іонафан спілкувався з громадою Свято-Миколаївської парафії села Жежелів Козятинського округу про проблему, яка впродовж років роздирає на релігійному грунті село навпіл.
Лукавим методом греко-католики, громади яких раніш ніколи не було в селі, почали зводити свій храм на місці, де знаходився фундамент колишнього православного храму та могили священників, знищених бузувірами в двадцятих роках минулого століття. Миряни казали, що священник греко-католиків у свій час назвався православним і люди йому повірили і дозволили зареєструвати громаду, а тільки потім зрозуміли, хто він є насправді. “Він душу в нас вирвав…” — сказала одна старенька жіночка.
“Щоб знати, хто є хто, — сказав владика, — потрібно пам’ятати старе правило: де православний єпископ, там Православна Церква. Молитовне спілкування з єпископом є свідченням єдності Православ ’я.
У Жежелеві має місце факт прозелітизму, тобто перетягування мирян з однієї віри в іншу. В релігійній атрибутиці між православними та греко-католиками є спільність, але віра в останніх латинська, тобто католицька. Через факти прозелітизму Предстоятель Руської Православної Церкви Святіший Патріарх Олексій та Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир не спілкуються з Папою римським.
Справи довкола конфлікту між релігійними громадами Жежелева протягом кількох років знаходяться в судах різних інстанцій. Нам не байдуже, яка буде віра на українській землі, на якій наші предки проливали кров за Православ’я.
Практика свідчить, що на районному та обласному рівнях важко добитися справедливого вирішення такої проблеми. Потрібно про цей випадок говорити на весь світ, звертаючись і у найвищі державні, релігійні та судові інстанції. Про жежелівський випадок мають знати всі. Правда восторжествує, бо вона на нашому боці. Прожежелівське протистояння найближчим часом знатиме Святіший Патріарх Олексій, який пред’явить претензії Папі римському. Потрібно затаврувати ганьбою подібні факти, щоб вони були наукою для інших, бо це духовний злочин. Ми не будемо чинити насильства, але ми зобов’язані стояти за правду та свою православну віру. Нікого не потрібно ображати. Однак святий Феодосій Печерський казав, що в латинян не Православ’я, а кривослав’я, і його православним не потрібно сприймати.
Матір Божа своїм явленням захистила Почаївську лавру від турок. Будемо вірити, що Вона і в Жежелеві не дозволить, щоб тут знущалися над православною вірою. Потрібно захищати Православ’я, і Господь нам допоможе…”
Інформаційний відділ Тульчинської єпархії