Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.04.2008. ЛУЦЬК. У музеї Волинської ікони відкрита унікальна виставка

Напередодні Великодніх свят у музеї Волинської ікони відкрито виставку «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико». Як наголосила директор музею Тетяна Єлісеєва, виставка представляє інтерес для істориків, краєзнавців, мистецтвознавців, колекціонерів і для широкого загалу любителів старовини та фалеристичної спадщини. Також Тетяна Єлісеєва подякувала митрополиту Луцькому і Волинському Ніфонту за ікону та хрести, які представлені на виставці.
Цього ж дня у музеї репрезентовано відреставровану ікону «Богоматір» із чину Моління ХVІІ століття (реставратори Волинського краєзнавчого музею Павло Петрущак та Анастасія Чабан), яку подарував музею митрополит Нифонт в день його освячення. “Ця древня святиня, – розповів владика, – потрапила до моїх рук, коли я був ще священиком, і я з радістю нині спостерігаю за тим, як реставраторам вдалося оновити її”.
На виставці представлені біля 200 експонатів із збірок Волинського та Любомльського краєзнавчих музеїв, Волинської обласної пошуково-дослідницької правозахисної історико-просвітницької громадської організації «Сумління» та приватних колекцій. Також представлені хрести-енколпіони ХІІ-XIII століть, параманні, натільні та наперсні хрести ХІХ-ХХ століть, надбанні хрести та різблені хрести розп’яття ХVІІІ-ХІХ століть, ікони та церковні і державні нагороди України, Росії, Польщі та інших держав з ХІХ століття до нашого часу. Частина експонатів, яка представляє сучасне церковне мистецтво православного Єрусалиму, надана митрополитом Ніфонтом.
Прес-служба Волинської єпархії