Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Володимир нагороджений «Хрестом за мужність»

10.03.2008. БОГУСЛАВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив місце під будівництво пам’ятника засновнику міста
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершив чин освячення каменя та місця під будівництво пам’ятника засновнику міста Богуслава святому князю Ярославу Мудрому. По завершенні чину освячення Блаженніший Володимир звернувся до віруючих: «Сьогодні Господь зібрав нас на цьому святому місці, щоб піднести молитву, подякувати Йому за всі Його великі благодіяння. Ми прославляємо святих угодників, за молитвами яких Господь терпить нас. Ви щасливі, що живете в місті, яке своєю назвою постійно підносить хвалу Богові. Нехай же Господь почує сьогодні нашу недостойну молитву і пошле з неба Своє благословення, щоб у Церкві був мир, а в державі спокій, щоб Господь допомагав усім нам прийти в розум істини, досягти спасіння, що є головною метою нашого перебування на землі.
Вітаю вас також, шановні, із Великим постом. Дай, Боже, провести його у доброму душевному настрої та отримати прощення своїх гріхів, щоб світло і радісно зустріти велике свято Воскресіння Христового. Молитвами засновника вашого міста, благовірного князя Ярослава Мудрого, нехай Господь усіх вас благословляє, укріпляє і спасає на віки вічні».
Після проповіді Митрополита Володимира з подячним словом виступив архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан: «Сьогодні щаслива Богуславська земля, тому що приймає Вас як дорого нашого архіпастиря. Дозвольте вам, Ваше Блаженство, подякувати за ту радість, яку ви принесли спілкуванням з нашою паствою. Бажаємо, щоб милосердний Господь за молитвами Божої Матері, святого князя Ярослава Мудрого укріпив ваші сили, духовні і тілесні, щоб довгі роки ви правили слово Божественної Істини, наставляли нас, молилися за нас. Нехай Господь береже Вас на многая та благая літа».
Також перед віруючими виступив голова міста Ігор Никоненко. Від імені мешканців міста він подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру за візит і освячення місця, на якому постане пам’ятник святому благовірному князю Ярославу Мудрому. Перед присутніми, що зібралися на центральній площі міста, з церковними піснеспівами виступила хорова капела імені Олександра Кошиця.
Роботу над створенням постаменту планують завершити до дня пам’яті рівноапостольного князя Володимира. Висота пам’ятника князю Ярославу Мудрому разом із постаментом становитиме близько трьох метрів. Його виготовлять із бронзи у вигляді частини саркофагу Ярослава Мудрого.

11.03.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир прийняв голову департаменту охорони здоров’я Грузинської Патріархії
Ігумен Адам (Ахаладзе) прибув до України в рамках організації діяльності новоствореного Синодального відділу «Місія «Церква і медицина» на запрошення його голови єпископа Васильківського Луки. Гість мав зустрічі з владикою та співробітниками відділу і був прийнятий Блаженнішим Митрополитом Володимиром у його предстоятельській резиденції, що в Києво-Печерській Лаврі. Ігумен Адам передав Предстоятелю УПЦ подарунок від Святішого Католикоса-Патріарха Ілії II – ікону Святої Трійці.
Крім того, він мав змогу вклонитися святиням нашої землі – співслужив під час Божественної літургії в Києво-Печерській Лаврі, відвідав Чернігів, Новгород-Сіверський, Глинську пустинь, Густинський і Красногірський монастирі, а також Сімферополь. Суспільна діяльність Грузинської Православної Церкви за останні роки досягла дуже високого рівня. Така плідна співпраця з державою стала можливою завдяки підписанню Конкордату – угоди про співробітництво між Патріархією і державою, який фактично визнає Православ’я державною релігією. Що стосується медичного департаменту, то, окрім звичних для нас конференцій і благодійних заходів, Патріархія втілює в життя велику кількість практичних проектів. Отець Адам очолює Інститут сестер милосердя при Тбіліській духовній академії, а також пологовий будинок святих богоотців Іоакима і Анни; є професором Тбіліського медичного університету та входить до Національної комісії з біоетики.
Павло Сердюк

11.03.2008. КИЕВ. Блаженнейший Митрополит Владимир встретился с послом Молдовы
Встреча Предстоятеля УПЦ с Чрезвычайным и Полномочным Послом Республики Молдова в Украине Сержиу Стати состоялась в резиденции Митрополита в Киево-Печерской Лавре. Стороны обменялись мнениями относительно религиозной ситуации в Украине и Молдове.
В частности, участники встречи обсудили решение Румынской Православной Церкви об открытии трех епархий в рамках Бессарабской митрополии Румынской Православной Церкви, территория которой охватывает Приднестровье и часть Украины.
Митрополит Владимир отметил, что по поводу этого решения Синод УПЦ (МП) на своем заседании 24 октября 2007 года принял специальное заявление, в котором осудил действия Румынской Православной Церкви как такие, которые «составляют угрозу для Православной Церкви в Украине и для украинского государства, поскольку нарушают целостность канонической территории УПЦ и способствуют региональным сепаратистским движениям».
Посол Молдовы в Украине рассказал об опасных тенденциях, которые возникают в связи с деятельностью Бессарабской митрополии. На встрече обсуждались детали сотрудничества УПЦ с правительством Молдовы для преодоления негативных последствий, которые могут быть вызваны деятельностью Бессарабской митрополии в Молдове и Украине.

12.03.2008. КИЇВ. Предстоятель УПЦ відвідав Свято-Покровський жіночий монастир
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Володимир відвідав Свято-Покровський жіночий монастир столиці. Під час богослужіння він прочитав Великий покаянний канон преподобного Андрія Критського.

17.03.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив домовий храм при своїй предстоятельській резиденції
Блаженніший Володимир, Митрополит Київський і всієї України, звершив чин освячення домового храму, що при резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі. Його Блаженству співслужили намісник монастиря архієпископ Вишгородський Павел, ректор Київських духовних академії і семінарії єпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр. Блаженніший Владика подякував присутнім за участь у цій події і за спільну молитву.
Необхідність освячення домової церкви виникла після того, як у минулому році у ній були проведені ремонтно-оздоблювальні роботи і встановлений новий іконостас. Храм було освячено на честь великого угодника Божого святителя і чудотворця Миколая, бо його молитовну підтримку і заступництво Блаженніший Митрополит Володимир, за його ж словами, відчуває на собі протягом усього свого життя.
Максим Сидоренко

17.03.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир прийняв групу паломників із Чернігівщини
Предстоятель Української Православної Церкви прийняв у своїй резиденції, що у Києво-Печерській Лаврі, групу паломників із Чернігівщини. Це співробітники Чернігівського інституту агропромислового виробництва УААН, розташованого у селищі Прогрес Козелецького району Чернігівської області, які зі своїми родинами відвідали серце українського Православ’я – Києво-Печерську Лавру. Від імені гостей Блаженнішого Владику привітав заступник директора інституту Анатолій Бардаков. Він побажав архіпастирю міцного здоров’я та подарував вишиту картину. Також пан Анатолій висловив сподівання, що ця паломницька поїздка стане початком росту духовних засад у його колективі.
У свою чергу, Митрополит Володимир побажав гостям Божої допомоги у трудах на благо Батьківщини і народу Божого. На молитовну згадку про візит до Києво-Печерської Лаври і зустріч з Предстоятелем УПЦ паломники отримали у благословення іконки Пресвятої Трійці.

17.03.2008. КИЇВ. Митрополит Володимир звершив закладку храму на честь «Києво-Братської» ікони Божої Матері
У селищі Горенка Києво-Святошинського району Предстоятель Української Православної Церкви звершив закладку наріжного каменя у фундамент храму на честь «Києво-Братської» ікони Божої Матері. Його Блаженству співслужили єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, благочинний Києво-Святошинського округу протоієрей Василій Русинка та священики району.
По завершенні богослужіння Архіпастир привітав віруючих із подією та побажав організаторам будівництва Божої допомоги у добрій справі. Парафіяни отримали у благословення від Митрополита Володимира іконки «Не ридай Мене, Мати».
Затим настоятель майбутнього храму ігумен Ахіла (Шахтарін) ознайомив Предстоятеля Української Православної Церкви із домовим храмом на честь «Києво-Братської»ікони Божої Матері, що знаходиться неподалік від будівництва нової церкви.
За благословення Блаженнішого Митрополита Володимира парафія у селищі Горенка була заснована і зареєстрована навесні 2007 року. Тоді ж отець Ахіла придбав земельну ділянку, і вже зараз розпочинається зведення храму. Храм на честь «Києво-Братської» ікони Божої Матері буде дерев’яним; поряд із ним планують побудувати недільну школу. Відзначимо також, що раніше в цьому населеному пункті церкви не було.
Максим Сидоренко

10.03.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир закликав духовенство взяти участь у благодійній акції
За благословенням Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, напередодні Великого посту проходить щорічна акція «Свічка доброго серця». Її проводить Синодальний відділ благодійності та соціального служіння спільно з Київською Митрополією. В актовому залі Києво-Печерської Лаври відбулася зустріч організаторів із молодими людьми, які бажають допомогти Церкві. У заході взяли участь голова відділу благодійності та соціального служіння при Священному Синоді УПЦ архідиякон Сергій Косовський, протодиякон Іоанн Віденко та представник Міжнародного благодійного фонду «Кафедральний собор Воскресіння Христового» Олена Резникова.
Представники фонду розповіли про проект будівництва кафедрального собору, зазначивши що у вересні планується розпочати риття котловану під його фундамент. А за п’ять років всі бажаючі матимуть можливість разом із Блаженнішим Митрополитом Володимиром переступити поріг новозбудованої споруди.
У рамках заходу планується біля храмів, монастирів і просто на вулицях розповсюджувати буклети про соціальну діяльність Церкви та продавати акційні свічки. Виручені кошти підуть на надання допомоги парафіям, при яких діють соціально-благодійні заклади (будинки для людей похилого віку, дитячі притулки, реабілітаційні центри, благодійні їдальні). Для порівняння відзначимо, що в минулому році в межах акції було реалізовано близько 8 тисяч свічок, а цього року таку кількість вже було взято на реалізацію одним лише благочинним Святошинського округу Київської єпархії. Загальна кількість виготовлених свічок – близько ста тисяч. Відмінністю цьогорічної акції буде те, що частина вилучених коштів піде на будівництво кафедрального собору на честь Воскресіння Христового – головного храму Української Православної Церкви, зокрема, на соціальну частину проекту, оскільки, окрім собору, також буде зведений великий духовно-просвітницький центр, у якому будуть діяти різні служби по допомозі кожній людині.

21.03.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир нагороджений «Хрестом за мужність»
У Синодальному залі резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви, що у Києво-Печерській Лаврі, Блаженніший Митрополит Володимир прийняв представників спілки інвалідів Чорнобиля Святошинського району столиці. Метою візиту стало бажання відзначити труди Архіпастиря, який протягом п’ятнадцяти років допомагає Києву. Голова спілки Сергій Красильніков вручив Предстоятелю «Хрест за мужність» ІІІ ступеня, а також побажав міцного здоров’я і подякував Його Блаженству за добрі справи.
Ця нагорода була запроваджена напередодні 20-ї роковини Чорнобильської трагедії і також була вручена членам спілки, благодійникам і державним діячам, які допомагали чорнобильцям у всіх починаннях. Сергій Красильніков, наприклад, був ініціатором зведення храму на честь святителя Феодосія Чернігівського у Святошинському районі столиці, а також одним з ініціаторів будівництва меморіального комплексу жертвам Чорнобиля з Вічним вогнем та плитами пам’яті з викарбуваними іменами героїв.
До наступної річниці аварії на ЧАЕС планується також видати книгу пам’яті, на сторінках якої будуть викладені історія ЧАЕС, фото і документи, спогади учасників ліквідації наслідків аварії та мартиролог. Голова спілки інвалідів Чорнобиля попросив Блаженнішого Владику написати вступне слово до цього видання.
Предстоятель Української Православної Церкви благословив гостей на Великій піст та подарував іконки «Не ридай Мене, Мати».
Максим Сидоренко

29.03.2008. КИЕВ. Игуменья Серафима назначена заведующей Историко-краеведческого музея «Православная Украина»
Предстоятель Украинской Православной Церкви Блаженнейший Митрополит Владимир подписал указ, согласно которому настоятельница Одесского Свято-Архангело-Михайловского женского монастыря игуменья Серафима (Шевчик) назначена заведующей Историко-краеведческого музея «Православная Украина» Киевской епархии, который будет действовать при духовно-просветительском центре будущего Свято-Воскресенского кафедрального собора Украинской Православной Церкви.
До завершения строительства центра экспозиции музея будут находиться в Свято-Успенском соборе Киево-Печерской Лавры.

29.03.2008. КИЇВ. Архієпископа Павла призначено координатором міжнародної акції «День Хрещення Русі»
На ім’я Блаженнішого Митрополита Володимира надійшов лист за підписами духівника міжнародної суспільної організації «День Хрещення Русі» архімандрита Ісаакія (Андроніка) та голови правління Олега Кривошиї з проханням призначити архієпископа Вишгородського Павла координатором із організаційно-технічних питань між організацією «День Хрещення Русі» та Українською Православною Церквою. Предстоятель благословив намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври займатися цією діяльністю. У рамках святкових заходів з нагоди 1020-річчя Хрещення Русі на період з 28 квітня по 4 листопада заплановано проведення хресного ходу з мощами святого рівноапостольного князя Володимира.

31.03.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир привітав Предстоятеля Елладської Православної Церкви з 70-річчям з дня народження
30 березня Блаженнішому Ієроніму, Архієпископу Афінському і всієї Еллади, виповнилося 70 років. З нагоди ювілею Предстоятель Української Православної Церкви надіслав йому вітального листа:
«Ваше Блаженство!
Від імені Української Православної Церкви сердечно вітаю Вас із знаменною датою у Вашому житті — 70-річям від дня народження.
Ми знаємо Вас як освіченого, досвідченого та глибоко духовного архіпастиря, який своїм життям підтвердив істинність біблейської настанови: «Сину мій! Від юності твоєї віддайся навчанню, і до сивини твоєї знайдеш мудрість» (Сир. 6, 18). Під Вашим мудрим керівництвом братська Елладська Церква продовжує впевнено звершувати своє служіння в грецькому суспільстві. Нам приємно свідчити, що голос Православної Церкви у Греції є авторитетним не лише для простого народу, але й для інтелігенції та державних мужів.
Мені особливо приємно відзначити Вашу особисту любов до святих Української Православної Церкви, особливо до святителя Кримського Луки. Будучи в сані митрополита Фівейського і Лівадійського, Ви неодноразово відвідували Україну, щоб поклонитися чесним мощам святителя. Сподіваюсь, що в недалекому майбутньому ми будемо мати честь і радість приймати Вас в Україні як Архієпископа Афінського і всієї Еллади.
Ваше Блаженство! Вітаючи Вас із цим особистим святом, бажаю Вам допомоги Божої у відповідальному служінні Предстоятеля Елладської Православної Церкви, радості духовної та благодатного зміцнення духовних і тілесних сил на многії і благії літа!
З любов’ю у Христі
† Володимир,
Митрополит Київський і всієї України,
Предстоятель Української Православної Церкви»