Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

28.03.2008. ЧЕРНІГІВ. Мер підтримав акцію по відновленню природної пам’ятки

Міський голова Олександр Соколов взяв участь в акції «Весняна толока з озеленення та благоустрою». Мер посадив кілька дубків і липу поблизу Антонієвих печер. На думку науковців, молоді дерева допоможуть зберегти схили біля печер від поступової руйнації та врятувати цю духовну пам’ятку загальносвітового значення.
О. Соколов вважає подібні акції надзвичайно корисними, адже це і є та необхідна щоденна робота, внаслідок якої Чернігів і надалі залишатиметься одним із найзеленіших міст країни. А участь молоді в цій акцій, на його думку, має важливе виховне й патріотичне значення. Разом із виконуючим обов’язки директора Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергієм Черняковим міський голова обговорив питання збереження одного з дубів на Болдиній горі, якому близько 200 років.
Спільними зусиллями на Болдиній горі було посаджено 60 дубів та 15 лип. До важливого заходу долучилися також працівники екологічних служб, представники громадських організацій і політичних партій, депутати районних та міської рад, журналісти. Акція відбулася за ініціативи Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» та Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області.
Посадка молодих саджанців дубів і лип на Болдиній горі включена в обласний план заходів проведення акції «Весняна толока з озеленення та благоустрою».
Як стверджують історики, у Х-ХІ століттях у Чернігові на Болдиних горах шумів дубовий гай. Звідси й назва — від старослов’янського «болд» — дуб або староукраїнського «болди» — гори. Нині на Болдиній горі — пам’ятці садово-паркового мистецтва з 1972 року — збереглося лише кілька дубів. Тут росте чимало акацій, посаджених у післявоєнний період