Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

11.03.2008. ВІННИЦЯ. Архієпископ Симеон закликав віруючих навчитися говорити один одному: „Прости”

У останню неділю перед початком Великого посту, ввечері, архієпископ Вінницький і Могилів-Подільський Симеон у Спасо-Преображенському кафедральному соборі обласного центру звершив традиційний чин прощення.
Звертаючись до віруючих, владика нагадав слова Святителя Іоанна Златоустого про прощене воскресіння: „Якщо б усі дні були такими, як цей, то на землі давно було б Царство Боже”. На жаль, відзначив владика, ми сьогодні, як і перша людина – Адам, не завжди вміємо і хочемо говорити Богові те дороге слово, яке на початку історії людства могло змінити весь її хід. Замість слова „прости”, ми вигадуємо всілякі виправдовування і звинувачуємо будь-кого, тільки не себе самих.
Кажуть, чому я маю просити прощення в усіх, якщо я і не сварився і людина та взагалі далеко від мене живе. Але ми знаємо закон, що кожен у своєму житті грішить. Один Бог без гріха, а всі люди грішні. І незалежно від того, чи маленький гріх, чи великий, все одно той гріх збирається у так звану скарбницю світового зла, яка, переповнюючись, у певний момент виливається на всіх людей — тими природніми, техногенними, екологічними або суспільними катаклізмами. У тому, що страждають інші є частка і нашої провини. Тому сьогодні ми просимо прощення у Бога, у Божої Матері, у святих Небожителів, в усіх людей і один у одного, щоб не бути подібними до Адама, який не розкаявся і був вигнаний з раю.
Нагадавши про це, владика Симеон ще раз наголосив, що Великий піст тому і починається після неділі, яка окрім прощеної, має ще й іншу назву: „Спомин вигнання Адама із раю”, коли починається плач, коли кожна людина повинна плакати, як Адам, за те, що згрішила і протягом всього цього 40-денного посту має каятися у своїх гріхах, виправляючи стопи свого життя, в першу чергу, духовного, приготовляючи шлях до того великого світлого свята, якому приурочений піст – до зустрічі з Господом Воскреслим.
Прес-служба Вінницької єпархії.