Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.03.2008. КИЇВ. Голова Церковного суду Української Православної Церкви дав відповідь Валерію Каурову

Як вже повідомлялося, Собор єпископів Української Православної Церкви на своєму засіданні 21 грудня 2007 року прийняв резолюцію з приводу діяльності співголови «Союзу православних громадян України» пана Валерія Каурова. У соборній резолюції, зокрема, зазначалося: «Від повноти Української Православної Церкви ми свідчимо, що діяльність громадської організації «Союз православних громадян України» не має відношення до Української Православної Церкви. Голова цієї організації, пан Валерій Кауров, не має права представляти позицію Української Православної Церкви та висловлюватися від її імені з будь-якого питання. Більш того, ми свідчимо, що окремі його дії та висловлювання спрямовані проти Української Православної Церкви та шкодять її спасительній місії в суспільстві. Ми також засуджуємо «політичне православ’я», яке передбачає внесення в церковну огорожу політичних гасел, оскільки це не відповідає духу Христової проповіді…”.
Водночас «Союз православних громадян України» розгорнув кампанію з дискредитації рішень Собору єпископів Української Православної Церкви, а також церковного священноначалія, тим самим сіючи розбрат серед вірних Української Православної Церкви. Не погоджуючись з рішеннями Собору єпископів, пан В. Кауров звернувся з апеляцією до Церковного суду Української Православної Церкви. Голова Суду, митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій, надіслав йому свою відповідь, яка подається нижче.
Співголові Всеукраїнської громадської організації «Союз православних громадян України» п. В. Каурову
У відповідь на Ваше звернення від 29.01.08 за №07-К доводимо до Вашого відома, що Церковний Суд, який з благословення Священного Синоду нашої Православної Церкви мені, недостойному, доручено очолювати, за своїм статусом знаходиться нижче від Суду Архієрейського Собору. Останній наділений повноваженнями вищої Церковної влади, тому рішення Архієрейського Собору не можуть оскаржуватися ані Церковним Судом, ані тим більше судом єпархіальним.
Стосовно Вашого питання хотів би зазначити, що Архієрейський Собор, який проходив у Києво-Печерській Лаврі 21 грудня 2007 року, не застосував до Вас жодних судових санкцій, а лише висловив соборну оцінку діяльності «Союзу православних громадян України» і деяких Ваших дій як голови цієї організації. Архієрейський Собор не давав також моральної оцінки ідеям Вашої організації, а лише визнав неприпустимими вульгарність і грубість, за допомогою яких Ви як голова «Союзу православних громадян України» втілюєте ці ідеї, і те, що Ви виступаєте від імені Української Православної Церкви, не маючи на це благословення нашого церковного священноначалія. Цим Ви компрометуєте всю повноту Православної Церкви в очах зовнішнього світу й вносите смуту і спокусу у внутрішнє життя Української Православної Церкви.
І, нарешті, якщо хочете, прийміть пастирську пораду, що закликає Вас до глибокого християнського осмислення своїх вчинків. Змиріться з рішенням Собору єпископів Української Православної Церкви, не використовуйте простоту й щирість православних християн у досягненні своїх особистих амбіцій, не виступайте від імені нашої Церкви й не вносьте цим сум’яття у розум і серця людей, які перебувають у лоні Української канонічної Православної Церкви й за межами її.
Онуфрій, митрополит Чернівецький і Буковинський, голова Церковного суду УПЦ