Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

05.03.2008. ЧЕРНІГІВ. Українські митці плекають надію встановити пам’ятник святим

Народний художник України Анатолій Гайдамака та заслужений діяч мистецтв України Борис Дєдов вже багато років виношують ідею створення пам’ятника святим князю Михаїлу та боярину його Федору. На сьогодні «пам’ятником» служить звичайний камінь, що знаходиться у сквері поруч із Єкатерининським храмом. Його встановили ще 1990 року. З того часу кожна нова міська влада обіцяє, що буде зведено повноцінний пам’ятний знак. Проте, незважаючи на о проведення конкурсу кращих проектів справу поки припинено.
Пам’ятник чернігівцям Михаїлу та Федору, причисленим до лику святих за вірність православ’ю та Батьківщині, за словами авторів проекту, може стати гідним символом борців за волю. «Цей меморіал для Чернігова є важливим і знаковим, — вважає Анатолій Гайдамака. — Михаїл та Федір — наші місцеві святі. Хоча жителі Чернігова про них майже нічого не знають. Монумент відразу б підняв рейтинг міста».
«Ми запропонували своє бачення цієї теми, — продовжує Борис Дєдов. — Михаїл і Федір свідомо віддали своє життя у боротьбі за віру, за Київську Русь. На Валу все залишиться без змін. Пам’ятник планується спорудити на схилі, його буде видно здалеку. Ми пропонуємо різні варіанти мосту. На монументі можна написати «За віру та вірність святому князю Михаїлу та боярину його Федору — від народу».