Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

70-річчя преставлення священномученика Фадея

Звернення єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Никодима до пастирів та пастви єпархії з нагоди відзначення року священномученика Фадея
08.02.2008. ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. 2008 рік в єпархії – рік святителя Фадея
В останній день минулого року Православна Церква молитовно відзначила 70-ту річницю мученицької кончини святителя Фадея (Успенського), архієпископа Тверського, а 21 грудня цього року волиняни відзначатимуть 100-ліття хіротонії святителя Фадея у єпископа Володимир-Волинського.
Єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Никодим оголосив в єпархії 2008 рік роком святителя Фадея. З цієї нагоди владика звернувся до пастви з відповідним зверненням.
Протягом року в єпархії відбуватимуться заходи, присвячені пам’яті священномученика Фадея. Ковчег з часткою мощей святителя, що зберігається у Володимир-Волинському кафедральному соборі для молитовного вшанування, побуває в храмах дванадцяти благочинь єпархії.
До цієї події православне братство в ім’я священномученика Арсенія Мацієвича видало брошуру з житієм та акафістом святителю Фадею (Успенському).
Священномученик Фадей (Успенський), архієпископ Тверський, єпископ Володимир-Волинський, входить до сонму Волинських святих, адже свого часу він протягом 11 років святительствував на Волинській землі. За доброту, простоту та аскетичні подвиги владика Фадей користувався надзвичайним авторитетом серед волинян, які ще за життя вважали його святим. Пам’ять про святого єпископа жила серед прихожан Володимир-Волинського собору протягом десятиліть.
За клопотанням єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Симеона в 1998 році з Твері у Володимир-Волинський передали дорогоцінну реліквію – ковчег з часткою мощей священномученика Фадея. Нині ковчег зберігається в кафедральному соборі і благоговійно шанується християнами.

Звернення
єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Никодима
до пастирів та пастви Володимир-Волинської єпархії
з нагоди відзначення року священномученика Фадея

Праведники живуть повік; нагорода їх у Господі і піклування про них у Вишнього!
(Прем. 5, 15).
Дорогі отці, брати і сестри!
Одним з таких праведників, про яких говорить Священне Писання, є священномученик Фадей (Успенський), архієпископ Тверський, єпископ Володимир-Волинський (1872-1937) – видатний ієрарх, богослов і мученик за Христа. Його життя тісно пов’язане з Волинню, адже 100 років тому, 21 грудня 1908 року, він став єпископом Володимир-Волинським і 11 років свого життя віддав служінню Церкві на нашій землі. Він був справжнім пастирем, благоговійним служителем Церкви, люблячим батьком для своєї пастви. Саме на Волині виразно проявилися його таланти як педагога і місіонера. За це святитель Фадей користувався заслуженим авторитетом і шануванням серед віруючих. Його життя, святительські труди, смиренна і щира любов до ближніх, глибокий і непоказний аскетизм викликали захоплення і благоговійну шану сучасників та нащадків.
Ім’я священномученика Фадея записане золотими літерами в історії Волині. І хоча Провидінню було угодно, щоб він послужив ближнім ще і в інших краях і там прийняв вінець мучеництва, все ж святитель Фадей є Волинським подвижником і справедливо посідає місце серед сонму святих, що у землі Волинській просіяли. Волиняни і мешканці Тверського краю і уся вселенська Церква мають в особі священномученика Фадея молитвеника і предстателя перед Богом.
В останній день минулого 2007 року Церква молитовно відзначила 70-ту річницю мученицької кончини святителя Фадея (Успенського), архієпископа Тверського, а 21 грудня цього року вся православна Волинь відзначатиме 100-ліття хіротонії святителя Фадея у єпископа Володимир-Волинського. Для молитовного спомину цих подій ми визначили проголосити 2008 рік у Володимир-Волинській єпархії роком святителя Фадея.
Від перших часів буття Церкви християни з особливим благоговінням вшановували пам’ять святих мучеників, які своєю кров’ю засвідчили вірність Богу та Його святій Церкві. Це відбувалося в епохи, коли ненависть до послідовників Христа Спасителя, про яку Він і Сам попереджав Своїх учнів, доходила до відкритих гонінь. «А за Ім’я Моє, – говорив Господь, – будуть усі вас ненавидіти» (Мф. 10, 22).
За двадцять століть життя Церкви мученицької кончини удостоїлися багато тисяч християн. Православна Церква Київської Русі на відміну від Древніх Православних Церков не знала в своїй історії епохи мучеників. Такою епохою для неї стало XX століття. Богоборчий і нелюдський комуністичний режим, осліплений ненавистю до Христа і Його послідовників, вчинив небувале в історії гоніння на християн. Тисячі людей зазнали тортур, страждань і смерті за свою віру. Всіх їх Православна Церква величає як новомучеників і сповідників Руських. Кількість їх величезна. Ніколи ще в історії християнської Церкви не було такого жорстокого і тривалого гоніння. Ніколи ще богоборча і антихристиянська влада не здійснювала таких масових лиходійств і такого явного виявлення ненависті до Церкви Христової.
Не відступаючи від Христа навіть перед загрозою страждань і смерті, мученики воістину слідували Христу, вибравши в світі те, що вище і дорогоцінніше за світ. Пригадаємо слова свмч. Ігнатія Богоносця (+107р.): «Хочу бути Божим: не віддавайте мене світу. Пустіть мене до чистого світла: з’явившись туди, буду людиною… Нехай змелють мене зуби звірів, щоб я зробився чистим хлібом Христовим» (Рим. 4, 4). Не служіння світу і примхам віку цього, а перемога духу над плоттю і тлінням приносить плоди сторицею.
Святий апостол Павел в одному зі своїх послань дав християнам заповідь: «Пам’ятайте наставників ваших, котрі проповідували вам Слово Боже, і, дивлячись на кончину життя їхнього, наслідуйте віру їх» (Євр. 13, 7). Дотримуючись цієї заповіді первоверховного апостола, християни завжди ретельно зберігали відомості про життя і діяння святих. Особливим шануванням оточувалися імена мучеників і сповідників за Христа.
Шанування мученицького подвигу є особливо актуальним у наш секулярний час, коли духовні цінності підмінюються матеріальними. Священномученик Фадей (Успенський) – правдивий герой Духу, може стати для сучасного суспільства прикладом твердості у вірі та щирості у любові до Бога й Вітчизни.
Особливо актуальним є шанування мучеників новітньої доби, які постраждали від рук більшовиків. Молодому поколінню необхідно знати і усвідомлювати людиноненависницьку природу того злочинного режиму, щоб не допустити його повернення.
Молитовно схиляючись перед величчю подвигу новомучеників, ми все більше і більше усвідомлюємо, що недавнє минуле явилося свідком не лише масової загибелі невинних людей, не лише богоборства і боговідступництва, але і найвищого, світлого, перемагаючого смерть мученицького подвигу, яке за своїм значенням рівне мучеництву перших християн.
Новомученики і сьогодні свідчать про Христа перед нашим секуляризованим суспільством. Суспільством, у якому ми спостерігаємо моральне зубожіння, духовне спустошення, розрив сімейних і соціальних зв’язків, служіння ідолам егоїзму, багатства, гордості, комфорту і вседозволеності. Саме сьогодні є надзвичайно важливим живе свідчення про Істину, готовність піти проти загальноприйнятих поглядів, проти лукавства віку цього, проти зла прикритого личиною добра.
Церква, особливим чином прославляючи подвиг новомучеників, а серед них священномученика Фадея, закликає своїх вірних чад наслідувати їх світлий приклад і з допомогою Божою прагнути жертовно «служити один одному, кожен тим даром, який прийняв» (1 Пет. 4, 10). Таке служіння особливо потрібне в наш лукавий час, коли у стосунках між людьми все більше відчувається брак милосердя і доброти, а всюди панує холодний розрахунок і прагнення до наживи. Так само, як і в усі часи історії Церкви, і зараз для протистояння духу світу цього християнам необхідні віра і мужність, підкріплювана силою благодаті Божої. Бо, як говорить святий апостол Павел, «наша боротьба не проти крові і плоті, а проти начальств, проти властей, проти світоправітелів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних» (Єф. 6, 12). Нехай добрим помічником у цій духовній боротьбі буде нам священномученик Фадей.
Дорогі брати і сестри! Відзначаючи рік священномученика Фадея, ми вшановуємо його пам’ять, молимося перед ковчегом з його чесними мощами і просимо його небесного заступництва і святих молитов за наш Волинський край. Закликаю усіх вас ознайомитися з життєписом святителя, відвідати храм, коли там перебуватиме ковчег з мощами, і піднести до святого свою щиру молитву. Нехай його ім’я стане ще більш відомим серед Волинських християн, а подвиг життя, мужність і вірність Істині Христовій надихає нас на гідне сповідування нашої найсвятішої Православної віри.
Никодим,
єпископ Володимир-Волинський і Ковельський