Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

26.02.2008. КИЇВ. Комплекс Верхньої Лаври передадуть у державну власність

Президент України Віктор Ющенко 25 лютого видав Указ «Про невідкладні заходи щодо розвитку міста Києва» (№ 157/2008). Керуючись статтями 54 і 102 Конституції України, Глава держави констатує необхідність «створення належних умов для виконання Києвом функцій столиці України». Президент України у вимогах до Кабінету Міністрів України та Київської міської державної адміністрації (КМДА), зокрема, наголошує на потребі збереження об’єктів культурної спадщини, в тому числі об’єктів, що перебувають у власності релігійних організацій або передані їм у користування.
В Указі наголошується на потребі «перегляду Генерального плану міста Києва та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року з метою визначення територій, що мають особливу історико-культурну цінність, історичних ареалів міста та встановлення режиму використання цих територій».
Як повідомляє прес-служба Президента, Віктор Ющенко відніс до «невідкладних заходів щодо збереження, відтворення та охорони історико-культурного середовища в столиці», зокрема, таке:
– передача комплексу Києво-Печерської Лаври у державну власність;
– розроблення державної програми збереження комплексу Києво-Печерської Лаври та розвитку Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника;
– здійснення робіт із проектування та відбудови об’єкта культурної спадщини — храму Стрітення Господнього на місці його історичного розташування на розі вулиць Стрітенської та Великої Житомирської, а також завершення відбудови церкви Святої Катерини на території Державного історико-меморіального заповідника «Лук’янівський цвинтар»;
– надання земельної ділянки для будівництва кафедрального собору Вірменської Апостольської Церкви;
– недопущення розташування розважальних закладів, об’єктів грального бізнесу біля культових будівель, зокрема, біля кафедрального собору Української Греко-Католицької Церкви.
Окрім того, Віктор Ющенко вимагає опрацювати питання щодо спорудження у Києві Меморіалу пам’яті борців за незалежність України, збереження мережі закладів, підприємств та організацій культури, зокрема, бібліотек, музеїв, а також видавництв, книгарень, недопущення безпідставного позбавлення таких закладів, підприємств та організацій займаних ними приміщень.
В Указі також передбачений план заходів щодо суттєвого поліпшення транспортного та побутового обслуговування населення столиці.
Глава держави вимагає від Кабміну та КМДА щомісяця інформувати його про хід виконання Указу.
www.president.gov.ua