Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.02.2008. КИЇВ. Православна Церква привітала Петра Толочка з ювілеєм

У київському Будинку вчених відбувся урочистий вечір з нагоди 70-річчя від дня народження директора Інституту археології НАН України академіка Петра Петровича Толочка та виходу його нової книги «Київ і Русь».
Після невеличкої презентації цієї збірки вибраних наукових творів ювіляра за 1998-2008 рр. (яку провів його колега, історик Микола Федорович Котляр) академіка Петра Толочка привітав з ювілеєм президент Національної академії наук України Борис Євгенович Патон.
Привітання Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського та всієї України Володимира оголосила настоятелька Одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігуменя Серафима (Шевчик):
«Вельмишановний Петре Петровичу!
Свята Русь завжди славилася видатними діячами науки, культури, просвітництва. Серед світочів вітчизняної духовності безсмертний спадок залишили митрополит Іларіон, преподобний Нестор Літописець, князі Ярослав Мудрий та Володимир Мономах, преподобний Аліпій, святителі Петро Могила, Димитрій Ростовський та багато інших. Усе своє життя Ви присвятили вивченню «золотої доби» вітчизняної історії — Київської Русі. Ваші наукові праці внесли нове бачення у вітчизняну історіографію, розкривши цей період як час небаченого духовного розквіту.
У своїх наукових розвідках Ви особливу увагу приділили ролі Православної Церкви в розбудові молодої Київської держави, підкреслюючи провідний статус Православ’я в її бутті.
В атеїстичному середовищі радянського наукознавства це було справжнім подвигом. Ви є автором 300 наукових і понад 100 науково-популярних праць, зокрема 15 монографій, серед яких такі широковідомі, як «Древняя Русь», «Літописи Київської Русі», «Київська Русь», «Володимир Святий — Ярослав Мудрий», «Від Русі до України» та інших. На Ваших працях духовно зростали кілька поколінь інтелектуалів, в тому числі священнослужителів нашої Церкви. Ви є корифеєм світової історіографічної науки, Ваші здобутки відзначені численними вітчизняними та міжнародними нагородами, серед яких – відзнаки Української Православної Церкви.
Ви відзначаєтеся високою громадською активністю. Ви безкомпромісно, на твердому науковому ґрунті відстоюєте основоположні, світоглядні принципи вітчизняної духовності, послідовно доводячи автохтонну цінність її православної місії.
Дорогий Петре Петровичу!
В день Вашого 70-ліття молитовно звертаюся до Бога з проханням примножити великі дари мудрості, натхнення, далекоглядності, правдивої мужності, які Вам притаманні.
Бажаю Вам многих і благих літ, плідної праці в ім’я утвердження ідеалів Святого Євангелія в нашому бутті».
Після того, як ігуменя Серафима оголосила привітання Блаженнішого Митрополита Володимира, відбулося нагородження Петра Петровича Толочка орденом УПЦ рівноапостольного князя Володимира І ступеня — «на увагу до церковних заслуг та з нагоди 70-річчя з дня народження».
orthodox.org.ua