Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

21.02.2008. ЛУЦЬК. Священики єпархії відвідали матушку священомученика

За благословенням митрополита Луцького і Волинського Ніфонта клірики єпархії відвідали матушку священномученика Сергія Захарчука, канонізованого Польською Православною Церквою. Алевтина Захарчук проживає в селі Копачівка Рожищенського району Волинської області. Від імені митрополита священики передали вітання та вручили подарунки.
Священномученик Сергій народився 1915 року в селі Шиховичі біля Грубешова в благочестивій родині Захарчуків. Підготовку до священицького служіння він отримав у Дяківській школі при Яблочинському Свято-Онуфріївському монастирі, а потім у Волинській Духовній Семінарії. Після одруження Сергій Захарчук прийняв дияконську та ієрейську хіротонії. Нововисвяченого отця Сергія направили в парафію Наброжі (Наборожин) на Томашівщині. Як православний священик, постійно наражався на численні небезпеки з боку польських націоналістів.
У травні 1943 року в селищі Наброді на пастиря напали бандити. Перенісши жорстокі катування він прийняв мученицьку смерть. У той час матушка Алевтина знаходилась у родичів в іншому селі і завдяки цьому лишилася живою.
Священномученика Сергія поховали на православному цвинтарі в його рідному селі Шиховичі.
20 березня 2003 року в Люблині, Священний Собор Єпископів Православної Церкви Польщі прийняв рішення про зачислення мучеників Холмських і Підляських XX століття до лику святих: отців Сергія Захарчука, Миколая Гольця, Лева Коробчука, Петра Огризка протопресвітера Василія Мартиша, протоієрея Павла Швайку з добродійкою Іоанною та монаха Ігнатія. Установлено Собор Святих Мучеників Холмських і Підляських, «об’єднуючи в ньому Тих, імена котрих знаємо та Тих, чиїх імен не знаємо, а відомі вони тільки Всемогутньому Богу». Затверджено літургічні тексти та ікону нових святих. Свято Собору Святих Мучеників Холмських і Підляських відзначають в першу неділю червня.
Навесні 2003 року мощі святого перенесені до церкві Святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова в Холмі.
Прес-служба Волинської єпархії