Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

14.02.2008. КИЇВ. Блаженніший Митрополит Володимир освятив храм на честь священомученика Валентина

Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив чин освячення новозбудованого храму на честь священомученика Валентина в Оболонському районі столиці. Його Блаженству співслужили архієпископ Черкаський і Канівський Софроній та єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр.
Після богослужіння Митрополит Володимир подарував громаді образ Пресвятої Трійці та звернувся до прихожан із повчальними словами про значення Дому Божого у житті християнина: «Сьогодні, з ласки Божої, ми освятили нижній храм в ім’я священомученика Валентина, і віримо, що його молитвами Господь виявлятиме милість до тих, хто відвідуватиме святиню.
Храм Божий — це життєдайне джерело, що дає нам все необхідне для буття духовного і земного. Церква дає нам можливість приєднатися до тих, хто пізнав Бога, набув святості, хто, дякуючи Господу, оберігає нас від усякого лихоліття на наставляє наші стопи на шлях правди, чистоти і Божественного ведення. Храм Божий — це основана Богом спільнота віруючих людей, які, користуючись Святими Таїнствами, виконують свою місію — залучають людей до святості і праведності, бо Святий і Праведний є Господь, а ми — діло рук Його. Тому ми повинні постійно сповідувати Його, Єдиного нашого Спасителя, Який приходив на землю, страждав, мучився, проповідував, прийняв Голгофський хрест, щоб через Своє тіло умертвити на ньому всякий людський гріх. Кожна людина повинна перебувати в чистоті і святості, бо вона до того покликана. Завжди є надія, що в нас усіх є Христос, який приймає нашу сповідь, наше розкаяння і щедро посилає Своє благословення. Це благословення, особливо в Церкві, об’єднує віруючих людей у Христі Ісусі, приносить Йому мольби, прошення, славослів’я».
Також Блаженніший Владика подякував усім, хто доклав зусиль задля зведення храму, особливо автору проекту Валентину Ісаку, який «спорудив цю красоту для міста Києва, для киян віруючих, для православних людей». Митрополит Володимир також удостоїв благодійників побудови храму церковних орденів. Зокрема, народний архітектор України Валентин Ісак нагороджений орденом преподобного Іллі Муромця ІІ ступеня, а генеральний директор будівельної компанії, що займалася зведенням храму, Микола Михайлик — орденом преподобного Іллі Муромця ІІІ ступеня.
Свято-Валентинівська церква належить до парафії в ім’я Різдва Христового і є нижнім храмом споруди. За розмірами він не такий великий, як головний приділ. Разом із тим храм більше розрахований не для богослужіння, а для проведення занять недільної школи, яку планують відкрити в майбутньому. Це буде свого роду требний храм, оскільки в ньому звершуватимуться буденні служби, хрещення, акафісти та інші.
Як зазначалося раніше, 5 січня цього року Блаженніший Владика освятив головний престол храму.
orthodox.org.ua