Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

07.02.2008. КИЇВ. Предстоятел УПЦ зустрівся з кардиналом Ренато Раффаеле Мартіно

Блаженніший Митрополит Володимир прийняв кардинала Ренато Раффаеле Мартіно на його прохання.
Кардинал Мартіно очолює Папську Раду «Справедливість і мир» та Папську Раду Душпастирської Опіки Мігрантів і Подорожуючих, і наразі завершує своє перебування в Україні, метою якого була презентація українського перекладу Компендіуму Соціальної Доктрини Римо-католицької Церкви.
Під час зустрічі, яка відбулася в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви в Києво-Печерській Лаврі, кардинал Мартіно розповів Блаженнішому Митрополиту Володимиру про роботу над Компендіумом, яка була завершена в 2004 році і зазначив, що українська є вже 36-ю мовою, на яку перекладено цю книгу. «Ми вважаємо, що цей Компендіум може бути площадкою для діалогу не лише для християн різних конфесій, але й для всіх людей доброї волі, які розділяють наше вчення про цінність і гідність людської особистості, адже людина створена за образом і подобою Божою», – сказав він.
Блаженніший Митрополит Володимир в свою чергу підкреслив, що «Українська Православна Церква також має базовий документ з соціальних питань — Основи соціальної концепції УПЦ. Він побудований з урахуванням культури, менталітету і традицій українського народу та відображає роль Православної Церкви в українському суспільстві. Переконані, що при формуванні такого роду концепцій потрібно завжди враховувати локальну специфіку».
Кардинал Мартіно також розповів про діяльність очолюваної ним Папської Ради Душпастирської Опіки Мігрантів і Подорожуючих. Представник Римо-католицької Церкви сказав, що наразі підрозділи Папської Ради працюють над пошуком найефективніших форм пастирського піклування про мігрантів і католицька сторона готова до співпраці з Православною Церквою у цій сфері.
У відповідь на це Блаженніший Митрополит Володимир зазначив: «За останні 15 років з України виїхало за кордон в пошуках кращої долі від 5 до 7 мільйонів наших співвітчизників. Більшість із них мешкає і працює в країнах католицької традиції — Італії, Іспанії та Португалії. Наша Церква працює над наданням пастирської опіки нашим православним співвітчизникам. Однією з проблем, з якою стикаються наші священики закордоном, є відсутність місць для звершення богослужінь. Ми вдячні, що в цьому нам допомагають католицькі священики, які часто надають свої храми для звершення православних богослужінь».
Кардинал Мартіно завірив Предстоятеля Української Православної Церкви, що католицька сторона готова сприяти священикам нашої Церкви у Європі у вирішенні проблем з місцем проведення богослужінь для православної діаспори. Для підтвердження він розповів, що восени минулого року архієпископ Неаполя кардинал Крешенціо Сепе передав православній громаді Руської Православної Церкви, більшість якої складають українці, приміщення католицького храму. «Звичайно, частина українців, попрацювавши на Заході, повернуться додому, але багато з них і залишиться, адже вони там вже встигли одружитись, народити дітей, знайти достойну роботу. І ми повинні допомогти їм не забути своїх традицій, своєї віри», — підкреслив кардинал.
На завершення зустрічі Блаженніший Митрополит Володимир подарував кардиналу Мартіно позолочений ювілейний хрест і книгу «Українська Православна Церква. Літопис.
А кардинал вручив Його Блаженству екземпляр українського перекладу книги «Компендіум соціального вчення Церкви» та медаль, присвячену понтифікату Папи Бенедикта XVI.
На згадку про сьогоднішню зустріч усі гості отримали компакт-диски із різдвяними колядками, та пам’ятну медаль, виготовлену до 15-річчя перебування Блаженнішого Митрополита Володимира на Київській кафедрі.
У зустрічі Блаженнішого Митрополита Володимира з кардиналом Мартіно також взяли участь ректор Київських духовних академії та семінарії єпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр, співробітники Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ священик Миколай Данилевич та священик Валерій Кравець.
Після заходу гості також відвідали храм на честь святителя Миколая Чудотворця, що знаходиться при Митрополичих покоях.
Гостям також була запропонована екскурсія Києво-Печерською Лаврою, під час якої вони відвідали і Київську духовну академію, де гостей супроводжував ректор єпископ Бориспільський Антоній.
Кардинала Мартіно під час візиту до Києво-Печерської Лаври супроводжував Апостольський Нунцій в Україні єпископ Іван Юркович та співробітники Нунціатури.
Orthodox.org.ua