Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

25.01.2008. КРЕМЕНЧУК. Єпископ Євлогій дав інтерв’ю місцевому газетному виданню

Єпископ Євлогій зустрівся з представником місцевої газети, під час чого дав інтерв’ю в якому відповів на питання, які цікавлять сучасне світське суспільство в новій єпархії Української Православної Церкви.

Єпископ Кременчуцький і Хорольский Євлогій: “Відкрийте свої серця для добра й любові”

Поступово наше суспільство повертається до усталених віками традицій Православ’я, люди утверджуються у вірі своїх дідів-прадідів. Відновлюються старі й будуються нові храми, збільшується кількість парафіян і самих парафій. Один владика не встигає побувати в усіх куточках своєї єпархії. Тому Священний Синод Української Православної Церкви Московського Патріархату прийняв рішення про поділ на двi єпархіi Луганську, Кіровоградську, Хмельницьку, Полтавську та iнших.

– На вашу думку збільшення кількості прихожан – це утвердження людей у вірі чи данина моді?

– До церкви приходять різні люди – ми не відмовляємо нікому. Більшість прихожан утвердилися у вірі й дійсно живуть глибоким духовним життям, інші ж ще на шляху до Церкви. Ми віримо, що сердець тих, хто почав цікавитися духовним життям, торкнеться благодать Божа, вони стануть християнськими. Не секрет, що у дні великих релігійних свят, багато людей приходить до церкви, віддаючи данину моді, але від них ми теж не відвертаємося. А прагнемо з допомогою Святого Євангелія показати їм наскільки Господь любить кожну людину. Приходячи до церкви на Великдень, Різдво чи Водохреща, кожен хоча й на підсвідомому рівні, але все ж відчуває ту велику благодать Божу, що присутня в храмах і наповнює серця добром і любов’ю.

– У чому переваги подiлу єпархiй i створення нових?

– Правильніше сказати не поділ, а примноження. Бо в області стало дві єпархії. Тепер правлячий архієрей зможе частіше бувати в благочиннях і приходах, зустрічатися з духовенством і віруючими, більш якісно окормляти парафії.

– Розкажіть, будь ласка, про перші кроки в новому сані та плани на майбутнє.

– Найперша радість – 14 січня відбулося освячення новозбудованого храму Святого Георгія Побєдоносця в Градизьку. А перші кроки – це вступ у євхаристичне спілкування з духовенством та віруючими. Зараз стоїть завдання знайти й відремонтувати приміщення, щоб створити в ньому Кременчуцький єпархіальний центр із усіма необхідними адміністративними службами. Усе доводиться починати з нуля, але сподіваємося з Божою допомогою та підтримкою людей небайдужих подолати всі труднощі складного процесу становлення новоствореної єпархії.

– Владико Євлогію, ваші настанови й побажання нашим читачам.

– Спершу хочу висловити вдячність керівництву вашого заводу в особі голови спостережної ради Володимира Iвановича Приходька за надану раніше допомогу релігійній громаді Свято-Успенського храму й сподівання на майбутнє співробітництво. Усіх вагонобудівників поздоровляю з Різдвяними святами і Новим роком. Бажаю, щоб рік грядущий для працівників підприємства, усіх кременчужан та України в цілому став роком благодаті й милості Божої. Бажаю твердо зберігати в розумі й серці нашу святу православну віру, бути чадами істинної церкви Христової – Української Православної Церкви. Хай Господь оберігає вас у вірі, дарує благодатну допомогу в житті й праці. І усім многая, многая, многая лiта.

Спілкувалася Тетяна Бащенко